Menu
ZDRAVLJE

Što se događa s našim tijelom kad ne jedemo meso?

Iako je meso neizostavan dio naših svakodnevnih života kao jedna od najpopularnijih (a prema nekima i najzdravijih) namirnica, oko njega se veže puno kontroverzi. No, što god od svega bilo istina, smanjena konzumacija ili izbacivanje mesa iz svog plana prehrane ima nekoliko znanstveno dokazanih prednosti.

Nastavite čitati i saznajte što se sve događa s našim tijelom kad ne jedemo meso.

Manje smo podložni raku

Neki medicinski stručnjaci preporučuju da ograničimo unos određenih vrsta mesa jer se tako smanjuje rizik oboljenja od različitih vrsta raka.

Konzumiranje puno crvenog i prerađenog mesa, primjerice slanina, hrenovke i drugo dimljeno ili suhomesnato meso, povezano je s većim rizikom od razvoja raka debelog crijeva.

Smatra se da na to utječu zasićene masti i kancerogeni spojevi koji nastaju tijekom prerade mesa i kuhanja na visokim temperaturama.

S druge strane, istraživanja koja su uključivala konzumaciju peradi i ribe nisu pokazala povezanost ovih namirnica  s povećanim rizikom od raka debelog crijeva.

Poboljšava se ravnoteža crijevne mikroflore

Ako ne jedemo meso, poboljšava se zdravlje naših crijeva. Barem na to upućuju neka istraživanja koja su pokazala da masti i proteini iz životinjskih izvora potiču rast  manje zdravih crijevnih bakterija koje negativno utječu na metabolizam i igraju ulogu u razvoju srčanih bolesti.

Zato se preporučuje jesti što više hrane, pogotovo povrća, bogate vlaknima – ona potiču rast pozitivnih bakterija koje štite crijevnu mikrofloru, a samim time i protiv nastanka raznih bolesti poput dijabetesa, Alzheimerove bolesti, depresije itd.

Osim što pomažu pri probavi, vlakna utječu na gubitak tjelesne težine, a dovoljna konzumacija smanjuje šanse oboljevanja od bolesti poput artritisa, dijabetesa tip 2 ili pak raka debelog crijeva.

Sve u svemu, plan prehrane koji uključuje puno namirnica biljnog porijekla i  ograničen unos mesa može hraniti bakterije koje potiču zdravlje crijevne mikroflore.

Pročitajte članak: 10 namirnica bogatih vlaknima

Foto: Unsplash