Menu
MENOPAUZA

Kako dijete mogu poremetiti menstrualni ciklus

Vjerujemo da je većina vas barem jednom u životu probala ići na dijetu – bilo da ste htjele smršaviti ili udebljati se. Nažalost, većinom se biraju restriktivne dijete, dijete u kojima se određena vrsta hrane uopće ne konzumira.

Naravno, postoje vrste hrane (npr. slatka, procesuirana hrana) koje bismo u svakom slučaju trebali izbjegavati, ali većina toga je zapravo ključna za normalno funkcioniranje organizma.

Osim toga, ono što jedemo može utjecati na naš menstrualni ciklus, pogotovo u perimenopauzi u kojoj ionako svjedočimo neredovitim ciklusima.

U nastavku pročitajte koje dijete i na koji način mogu poremetiti menstrualni ciklus.

 1. Keto dijeta
  Keto ili ketogena dijeta se temelji na povećanoj konzumaciji masnoća i jako malo, illi nikakvoj konzumaciji ugljikohidrata. Upravo zbog svoje restriktivnosti, ova vrsta dijete dugoročno nije dobra i prema nekim istraživanjima može izazvati promjene u ciklusu, a nekad čak i potpuni izostanak menstruacije (amenoreja).
 2. Dijeta sa smanjenim unosom kalorija
  Čini se logično kada unosimo manje kalorija, veća je šansa da ćemo smršavjeti, i obrnuto – ako jedemo više kalorija, udebljat ćemo se.No, ako jedemo premalo, nagli gubitak težine može loše utjecati na naš menstrualni ciklus. Naime, s gubitkom težine se snižavaju razine estrogena koji utječe na menstruaciju.

Da se sačuvate od loših posljedica brzih dijeta,  najbolje je prehranu tijekom ciklusa prilagoditi potrebama tijela. U nastavku smo izdvojile koje namirnice možete jesti ovisno u kojoj fazi ciklusa se nalazite.

Pročitajte članak: 10 univerzalnih savjeta za prehranu u menopauzi

Najbolja prehrana po fazama menstrualnog ciklusa

 1. Folikularna faza – u ovoj fazi menstruiramo. S obzirom na to da gubimo krv, prva preporuka je da obnovimo zalihe željeza u našem organizmu. Pogotovo ako inače imate niske razine željeza (anemični ste). Od manjka željeza se osjećamo iscrpljeno i kao da nemamo energije za najjednostavnije dnevne rutine.S obzirom na to da je meso najbolji izvor željeza u hrani, u ovoj fazi češće jedite jetricu, krto meso (piletina, puretina) i ribu. Da bi tijelo pravilno apsorbiralo željezo iz ovih namirnica – potreban nam je vitamin C.

  Hrana bogata vitaminom C nisu samo citrusi (limun, naranče, grejp…), već i tamnozeleno lisnato povrće (kupus, matilovac, brokula), tofu, paprika ili rajčice u ljetnim mjesecima.

 2. Faza ovulacije – nakon što prođe menstruacija, tijelo se priprema na oplodnju jajne stanice. Zato raste razina spolnih hormona koji imaju ulogu pospješivanja oplodnje.Za razliku od menstrualne faze, kada nas iscrpljuju grčevi i druge boljke, u fazi ovulacije smo u pravilu energičnije. Nastavite se hraniti uravnoteženo – puno namirnica bogatih željezom, vitaminom C, a  ne zaboravite proteine i vlakna za bolju probavu i bolju regulaciju tjelesne težine.
 3. Lutealna faza – e, ovo je ona faza kada mnogo žena ima simptome predmenstrualnog sindroma (PMS-a). Jajna stanica nije oplođena i zato se snižavaju razine spolnih hormona. Kod nekih žena se te promjene manifestiraju u obliku bolnih grudi, promjena raspoloženja, nadutosti ili umora.Možda će vas “vući” na slatku i brzu hranu, ali se tom porivu morate othvrvati – radije tijelu osigurajte hranu bogatu nutrijentima. Grickalice zamijenite orašastim ili suhim voćem, a čokoladu i kolače hranom bogatom kompleksnim ugljikohidratima – jedite kruh sa sjemenkama, zobene pahuljice ujutro s mlijekom i cimetom, a za ručak se počastite pečenim slatkim krumpirima s piletinom. Mljac!

 

Foto: Unsplash