Menu
MENOPAUZA

10 univerzalnih savjeta za prehranu u menopauzi

Unatoč brojnim priručnicima i savjetnicima koji vam propisuju idealan način prehrane, prava je istina da to ne postoji. Različitim ženama odgovaraju različiti načini prehrane, pogotovo u prevrtljivom periodu menopauze.

Zato se ne morate brinuti ako vam ne odgovara nešto što odgovara nekom drugome.
Međutim, postoje neka univerzalna pravila za prehranu u menopauzi koja vam donosimo u nastavku teksta.

1. Ako ste zdravi, vašu bi prehranu u 80 posto trebala sačinjavati cjelovita, prirodna te najvećim dijelom biljna hrana. Preostalih 20 posto budite blagi prema sebi, što znači da bez grižnje savjesti možete pojesti nešto nezdravo, mesno, alkoholno, slatko…

2. Izbjegavajte prehrambene aditive koji izazivaju ovisnost i alergije – primjerice MSG (mononatrijev glutamat. Oko ovoga se vjerojatno svi slažemo pa i ne treba dodatno objašnjenje).

Neki od sljedećih aditiva također izbjegavajte jer su zamjena za mononatrije glutamat:
– hidrolizirana biljna bjelančevina
– ekstrakt kvasca
– želatina
– hidrolizati bjelančevina
– prirodne arome
– senomyx (zamjena za MSG)

3. Pametno s glutenom, jer većina ljudi loše podnosi gluten te bi trebali žitarice ukloniti iz svoje prehrane. Doduše, postoje žitarice poput kvinoje ili kamuta koje u sebi ne sadrže gluten.  Kvinoja može biti i odlična zamjena za mlijeko i meso jer sadrži puno više proteina i kalcija od ovih  namirnica. Dakle, kvinoja je odličan izbor za vegane i vegeterijance.

4. Nije svaki šećer loš. Valja izbaciti rafinirane šećere, ali slobodno možete uživati u voću – ali isto umjereno, a s vremena na vrijeme se zasladite domaćim medom, a ako volite eksperimentirati probajte  javorov ili datuljin sirup.

5. Masnoće nisu neprijatelji, odnosno sve masnoće nisu neprijatelji. Potrebne su nam zdrave masnoće kao što su kokosovo i maslinovo ulje, avokado, sjemenke i orašasti plodovi, pa čak i maslac.

6. Dobrim mikrobima protiv loših. Naime, potrebno je jesti hranu koja je bogata probioticima, poput običnog jogurta ili kefira. Probiotici pomažu u održavanju našeg zdravlja na mnogo načina. Pozitivno utječu na mozak, pospješuju probavu i pomažu u održavanju zdravog imuniteta.

Pročitajte članak: Pomažu li probiotici u mršavljenju?

7. Ne robujte dijetama. Svake godine je neka nova dijeta popularna. One same za sebe nisu loše, ali je problem ako su prerestriktivne i ne sadrže osnovne nutijente (ugljkohidrati, masnoće, proteini, vlakna). Osim toga, dijete mogu stvoriti psihološki otpor prema određenoj vrsti hrane zbog čega se često zapravo izgladnjujemo.

8. Jedite raznovrsno. Ovaj se savjet nastavlja na prethodni. Ne valja izbacivati određene namirnice samo zbog tog jer prema nekoj dijeti sastojci u njima se ne uklapaju u koncept te dijete (naravno, osim ako za to ne postoji neki zdravstveni razlog). Ključ je u umjerenoj i raznovrsnoj prehrani. Naime, svaka namirnica ima u sebi neki nutrijent koji nema neka druga i zato medicinski stručnjaci preporučuju raznovrsnu hranu.

9. Budite umjereni u jelu i piću. Dobra stara biblijska zapovijed koja ima uporište u znanosti. Naime, što više pojedemo, a manje trošimo te kalorije udebljat ćemo se i vjerojatno nanijeti štetu svome tijelu.

10. Ne pazite samo na prehranu, već i na fizičku aktivnost. Iako je zdrava prehrana 80% dobrog izgleda i zdravlja, veoma je bitno biti fizički aktivan. Kada smo aktivne, osjećamo se bolje, manje su šanse obolijevanja od dijabetesa, raka dojke, debelog crijeva, štitimo krvožilni sustav itd.

Dakle, slušajte svoje tijelo, jedite kad vam i što vam najbolje paše, a nastojte slijediti ovih nekoliko zlatnih pravila.

Foto: Unsplash