Menu
NOVOSTI

Zašto nam u menopauzi otiču zglobovi?

Ruke i stopala, kao i gležnjevi i noge, često mogu nateći tijekom menopauze. Zbog čega se to može početi događati upravo u menopauzi te kako smanjiti otekline? Saznajte više u novom članku!

Koji su mogući uzroci oteklina?

Zadržavanje tekućine –  može biti uzrokovano promjenom hormona. Prije menopauze, ženama ponekad znaju lagano nateknuti stopala ili ruke i to prije mjesečnice. Vrlo često je to uzrokovano padom razine spolnog hormona – estrogena. Zato je u menopauzi češća pojava zadržavanje tekućine u tijelu.

Dehidracija – ovo je veoma čest uzrok oteklina u menopauzi. Da, zvuči pomalo čudno da bi dehidracija uzrokovala zadržavanje tekućine i oticanje. To je zato što ako vaše tijelo dehidrira, ono će se zadržati što više tekućine gdje god može jer ne može preživjeti bez vode. Glavna mjesta za to su ruke, stopala, gležnjevi i noge. Kod nekih žena tekućinu mogu zadržavati čak i grudi. Stoga, ako vam se čine da su vam grudi teže i malo bolnije, moguće je da se radi o zadržavanju tekućine

Visoki krvni tlak – koji može uzrokovati oticanje, posebno u stopalima i gležnjevima.

Povećanje tjelesne težine

Previše soli – to može uzrokovati zadržavanje pa provjerite jeste li promijenili prehranu ili koristite više soli u kuhanju nego inače.

Ostala medicinska stanja – promjena hormona može utjecati na to kako utječe štitnjača. Odnosno, štitnjača može imati prekomjernu ili nedovoljnu aktivnost.
Slaba cirkulacija može uzrokovati oticanje, posebno u gležnjevima, stopalima i nogama. Oteklina također može biti simptom dijabetesa.

Kako možete smanjiti oticanje tijekom menopauze?

Postoji mnogo jednostavnih stvari koje možete učiniti kako biste smanjili oticanje.

Podignite stopala, noge i gležnjeve – natečenim stopalima, nogama i gležnjevima možete pomoći ako držite noge podignute dok sjedite. Ako gledate televiziju ili čitate, stavite noge na stolicu, možda s jastučićem, samo da vam noge budu podignute. Ako na poslu često sjedite za stolom, možda ispod stola imate tabure koji će vam podići stopala i noge.

Pokrenite cirkulaciju u rukama i prstima – možda ćete smatrati da je samo otvaranje i zatvaranje dovoljno da pokrenete cirkulaciju. Možete dobiti loptice za vježbanje za ruke ili čak samo malu gumenu loptu koju možete stalno stiskati, možda nekoliko minuta svakih sat vremena.

Pokušajte s toplim i hladnim tretmanom – uzmite zdjelu vruće vode i zdjelu hladne vode i stavite noge ili ruke u vruću vodu na 30 sekundi, a zatim ih stavite u hladnu vodu i nastavite tako nekoliko minuta. To je stvarno dobro za pokretanje cirkulacije.

Povećajte unos vode – ovo je veoma važno. Pijte puno vode svaki dan. Nažalost, napitci poput čaja i kave se u ovoj situaciji ne računaju.