Menu
NOVOSTI

SAVJETI STRUČNJAKA | Sve o valunzima – koliko traju i što nam može pomoći

Valovi vrućine ili popularno zvani valunzi spadaju u one simptome menopauze koji nama u ovom razdoblju izazivaju najviše muke. Mogu se pojaviti bez ikakvog povoda i to u trenucima kada ih najmanje očekujemo – na poslovnom sastanku, na važnom ručku ili večeri, a znaju se javiti i usred noći zbog čega mnogo nas ne može normalno spavati.

Nedavno smo vas pozvali da nam pošaljete pitanja o svemu što vas zanima ili tišti vezano za valunge i naravno, dobili smo  baš puno pitanja među kojima smo izdvojili neka na koja je odgovorila doc.dr.sc. Ivana Erceg Ivkošić, dr.med. U nastavku teksta pročitajte pitanja i njezine odgovore koji će vam nadamo se pomoći.

  1. Zanima me kada će proći, već sedam godina ih imam. – Ozrenka Štiglić

Poštovana, prema nekim istraživanjima valunzi traju baš oko 7g u prosjeku, ali nažalost mogu trajati i duplo duže pa čak i cijeli život. 

  1. Već 8 godina se borim sa tim. Ništa mi ne pomaže. Ne znam koliko još moram čekati da prođe, već sam luda od toga.. – Sanja Liloć

Poštovana, teško je reći koliko će to nekome trajati. Jako je individualno. Bilo bi dobro da prilagodite prehranu, bavite se tjelovježbom, pokušate dovoljno spavati i probajte sa preparatima koji sadrže biljku cimicifugu ili eng. black cohosh. Na našem tržištu postoji registrairan lijek za valunge i menopauzalne probleme koji sadrži navedenu biljku. 

  1. Klimaks 6 godina, sve sam probala, popila, znoj od glave najvise, potiljak, kosa, strasnooo. – ima li pomoći? – Nermina Beba Stojanovic

Poštovana, ne znam šta ste sve probali, ali ako vam prirodni preparati nisu pomagali, trebali ste preći na hormonsko nadomjesno liječenje u sastavu kojeg je estrogen koji bi sigurno smirio valunge. S obzirom da je 6g već prošlo, trebali bi detaljno popričati o svemu, ali svakako se zdravo hranite, izbjegavajte kavu, alkohol, jako začinjenu i masnu hranu, bavite se tjelovježbom, spavajte dovoljno i sretno u nadi da ce uskoro proći ili dođite na pregled i razgovor pa da vidimo može li vam se ikako pomoći🙂

  1. Ja sam menzes dobila sa 14g i ne mogu sad doci k sebi od napada vrucine koji ljeti postaju neizdrzljivi evo vec 5godina.Ima li to veze s ranim ili kasnim dobivanjem menzesa? – Tanja Dodig

Poštovana, rano ili kasno dobivanje menzesa nema veze sa valunzima. Valunzi se javljaju zbog menopauze i pada hormona, najviše estrogena. Ne znam koliki je vaš indeks tjelesne mase, ali prekomjerna tjelesna težina svakako otežava probleme napadaja vrućine i znojenja, pogotovo ljeti. Pokušajte zdravije jesti, najbolje povrće, ribu, žitarice, izbjegavajte slatko i rafinirane namirnice, bavite se tjelovježbom i pijte dovoljno tekućine, najbolje vodu. 

  1. Da li valunge može potencirati stres, tako se meni čini. – Sandra Bilandžić

Poštovana, može. Stres u svakom pogledu škodi našem tijelu  pa ga pokušajte nekim metodama i tehnikama svakako smanjiti.

  1. Mogu li valunzi dolaziti svakih sat vremena i buditi me po noći? Jel to normalno? – Heni Ercegović

Poštovana, nažalost mogu vas buditi po noći, a kod nekih žena mogu biti baš učestali pa se događaju i svakih sat vremena. Ne znam jeste li pokušali promijeniti stil života, posvetiti se sebi i koristiti neke lijekove? Na našem tržištu postoji lijek na bazi cimicifuge racemose, južnoameričke biljke za koju je znanstveno dokazano da olakšava simptome menopauze, a posebice valunge i svakako vam ga preporučujem.

  1. Ja sam u postmenopauzi već 6 godina – valunzi ne prestaju, jesu li dosad već trebali prestati? – Nevenka Trebotić

Poštovana, neke žene ih nemaju nikada, nekima traju po nekoliko godina, nekima nažalost cijeli život, nema pravila, svi smo različiti. Pokušajte sa gore već anvedenim metodama i terapijom.

  1. Sad mi je vruće ,oznojim se ,onda mi je hladno ,nervoza ,glavobolje ,ne znam šta bi sa sobom,udebljala se 10kg koje uz stalne fitnes treninge ne mogu skinut. A u zadnje vrijeme sam stalno pospana – ima li tome svemu lijeka? – Senka Ilir

Poštovana, niste naveli kad vam je bila zadnja menstrucija niti koliko imate godina, ali sve što navodite su simptomi perimenopauze, dođite na ginekološki pregled i razgovor i ukoliko želite neki prirodni preparat uzmite lijek na bazi cimicifuge racemose ili u dogovoru sa ginekologom krenite sa hormonskim nadomjesnim liječenjem. 

  1. Valunzi me non-stop “peru”, malo mi je vruće, znoj se cijedi sa mene, čas se smrzavam i tako u krug,česte promjene raspoloženja ili mi se plače i na reklameili mi dođe da nekog išamaram od bijesa i muke,nekad sama sebi idem na živce,tu je i bol u kostima i zglobovima koja je prisutna posebno ujutro kod ustajanja,pa se osjećam ko totalna starica,a da ne govorim o debljanju,debljam se valjda i kad popijem čašu vode. Kako sama sebi mogu pomoći? – Alma Prozor

Poštovana, niste naveli kad vam je bila zadnja menstruacija niti koliko imate godina, ali sve što navodite su simptomi perimenopauze pa dođite na ginekološki pregled i razgovor i ukoliko želite neki prirodni preparat uzmite lijek na bazi cimicifuge racemose ili u dogovoru sa ginekologom krenite sa hormonskim nadomjesnim liječenjem. 

  1. Može li mi od valunga skociti pritisak i nastati anksioznost? – Sandra Bezić

Poštovana, neka istraživanja pokazuju da valunzi mogu povisiti krvni tlak, ali cesce ubrzavaju puls. Inace u menopauzi je cest slučaj porast krvnog tlaka. Anksioznost je također jedan od simptoma menopauze koji moze i ne mora biti povezan sa valunzima. Trebali bi se posvetiti sebi, prilagoditi navike i prehranu, napraviti kardiološki pregled da se isključe ev. neki problemi sa te strane te postoje lijekovi koji vam mogu pomoći. 

Na pitanja ie odgovorila doc.dr.sc. Ivana Erceg Ivkošić, dr.med