Menu
NOVOSTI

Nedostatak estrogena uzrokuje bolove u zglobovima

Mnogo žena se upravo u periodu kada prolazi kroz perimenopauzu i menopauzu počinje žaliti na bolove u zglobovima. Bol je zamjetna uglavnom jutri, prije dizanja iz kreveta. Ali s obzirom na to da razgibavanjem i kretanjem bol prođe, mnogo žena ignorira taj simptom.

Iako još ne postoji dovoljno dokaza za to, neka su istraživanja  pokazala da postoji poveznica između menopauze i bolova u zglobovima. 

No, što uzrokuje tu bol? Za bolove u zglobovima i mišićima tijekom predmenopauze i menopauze opet je odgovoran estrogen koji stimulira proizvodnju kolagena, protein koji izgrađuje i održava našu kožu, mišiće i zglobove.

Dakle, što imamo manje estrogena, manje se proizvodi i kolagena što dovodi do bolovima u zglobovima.

Kao i za ublažavanje ostalih simptoma menopauze poput valunga, naglih promjena raspoloženja ili noćnog znojenja i ovdje je ključno kako se hranimo i koliko se krećemo. 

Pa tako za ublažavanje ove tegobe stručnjaci preporučuju:

Vježbanje joge – redovito vježbanje joge povoljno djeluje na zdravlje zglobova, omogućava bolju fleksibilnost, učvršćuje mišiće, smanjuje stres i može pomoći pri mršavljenju. No, ako pri rađenju neke poze osjetite bol, izbjegavajte tu vježbu (npr. nemojte raditi pozu Pas koji gleda dolje ako imate artritis u zglobovima ruku jer se u toj vježbi opterećuju upravo ti zglobovi) 

Hodanje – samo pola sata dnevno ove jednostavne aktivnosti može znatno ublažiti bolove u zglobovima. Naravno, i ovdje vrijedi pravilo da se ne naprežete previše.

Jedite brazilske oraščiće – ovo orašasto voće podrijetlom iz prašuma Amazone je izvrstan izvor proteina i vlakana koji imaju protuupalno djelovanje i tako mogu pridonijeti smanjenju bolova u zglobovima. No, budite oprezni, preporučena doza je 1 do 2 oraščića jer sadrži visoke razine selena, a pretjerana konzumacija (više od 4 dnevno) može dovesti do trovanja. 

No Comments

    Leave a Reply