Menu
MENOPAUZA

Što uzrokuje bolove u zglobovima?

Mnogo žena se upravo u periodu kada prolaze kroz perimenopauzu i menopauzu (između 40. i 50. godine života) počinje žaliti na bolove u zglobovima. Glavna karakteristika je u tome što se na početku pojavljuje samo jutri, prilikom dizanja iz kreveta.  Ali s obzirom na to da razgibavanjem i kretanjem bol prođe, žene uglavnom ignoriraju taj simptom.

Iako još ne postoji dovoljno dokaza za to, neka su istraživanja  pokazala da postoji poveznica između menopauze i bolova u zglobovima

Uz to, bolovi u zglobovima mogu biti i znak neke bolesti zglobova, poput artritisa, gihta, lupusa, Reynaudovog sindroma itd.

Manjak kolagena, manjak estrogena

No, što uzrokuje tu bol? Ukoliko se ne radi o nekoj od gore nabrojanih bolesti, za bolove tijekom predmenopauze i menopauze najvjerojatnije je “odgovoran” estrogen. To je jedan od ženskih spolnih hormona koji ima mnogo važnih funkcija u tijelu. Jedna od njih je stimuliranje proizvodnje kolagena, proteina koji izgrađuje, ali i održava fleksibilnost kože, mišića i zglobova.

Pojednostavljeno rečeno, što imamo manje estrogena, manje se proizvodi i kolagena što dovodi do bolovima u zglobovima.

Kao i za ublažavanje ostalih simptoma menopauze poput valunga, naglih promjena raspoloženja ili noćnog znojenja i ovdje je ključno kako se hranimo i koliko se krećemo. 

Što preporučuju stručnjaci

Pa tako za ublažavanje ove tegobe stručnjaci preporučuju:

Vratite fleksibilnost pomoću joge

U liječenju bolova je veoma bitna fizička aktivnost, pogotovo ona koja ne radi pritisak na zglobove. Pa tako redovito vježbanje joge povoljno djeluje na zdravlje zglobova, omogućava bolju fleksibilnost, učvršćuje mišiće, smanjuje stres, ali i može pomoći pri mršavljenju. 🙂

Ipak, nisu sve poze dobre za zglobove. Zato, ako pri izvođenju neke poze osjetite bol, izbjegavajte tu vježbu (npr. nemojte raditi pozu Pas koji gleda dolje ako imate artritis u zglobovima ruku jer se u toj vježbi opterećuju upravo ti zglobovi). Isto tako, možete i upitati svog instruktora za prilagođene vježbe.

Hodanje

Samo pola sata dnevno ove jednostavne aktivnosti može znatno ublažiti bolove u zglobovima. Naravno, i ovdje vrijedi pravilo da se ne naprežete previše. Redovite i brze šetnje imaju još dodatnih dobrobiti. Naime, aktiviraju se sve glavne mišićne skupine – leđni mišići, trbušni mišići kao i mišići stražnjice i bedara. Isto tako, brzo hodanje podiže razinu kisika u krvi što zauzvrat utječe na bolji rad mozga.

Jedite brazilske oraščiće

Ovo orašasto voće podrijetlom iz prašuma Amazone je izvrstan izvor proteina i vlakana koji imaju protuupalno djelovanje i tako mogu pridonijeti smanjenju bolova u zglobovima. No, budite oprezni, preporučena doza je 1 do 2 oraščića jer ova namirnica sadrži visoke razine selena, a pretjerana konzumacija (više od 4 dnevno) može dovesti do trovanja!

Postoji još pregršt zdravih namirnica s protuupalnim djelovanjem:

  • bjelančevine biljnog porijekla
  • češnjak
  • avokado
  • zeleno povrće (brokula, kupus, raštika…)
  • hrana bogata omega-3 masnim kiselinama (tuna, skuša, bakalar, orasi, bademi…)

Obratite se stručnjaku

Ponekad treba znati da samopomoć nije dovoljna i obratiti se stručnjaku. Ako vam gore nabrojane prirodne metode ne pomažu, ne ustežite se od posjeta liječniku opće prakse koji će vam dati uputnicu za stručni pregled.

Foto: Pixabay

No Comments

    Leave a Reply