Menu
NOVOSTI

Gubitak koštane mase u menopauzi manji nego što se mislilo

Gustoća bedrene kosti u žena u postmenopauzi smanjila se u prosjeku za 10% tijekom 25-godišnjeg praćenja, prema novoj studiji Sveučilišta istočne Finske.

Budući da je dosad najdulje praćenje promjena mineralne gustoće kostiju kod žena u postmenopauzi u svijetu, studija pokazuje da je gubitak koštane mase nakon menopauze znatno manji nego što se  pretpostavljalo u  ranijim istraživanjima.

Studija faktora rizika i prevencije osteoporoze Kuopio (OSTPRE) započela je 1989. godine zdravstvenim istraživanjem koje je poslano svim ženama u dobi od 47 do 56 godina koje žive u regiji Kuopio, u istočnoj Finskoj. Anketu je ispunilo ukupno 14.200 žena, a ona se ponavlja u razmacima od pet godina. Osim toga, randomizirani uzorak od 3000 žena sudjelovalo je u mjerenju mineralne gustoće kostiju svakih pet godina.

Objavljeni u Journal of Bone and Mineral Research, sadašnji nalazi su iz 25-godišnjeg praćenja. Studija je uključila sve sudionike OSTPRE studije koji su sudjelovali u svim mjerenjima mineralne gustoće kostiju tijekom 25-godišnjeg praćenja.

Također je bilo iznenađujuće malo čimbenika rizika koji utječu na mineralnu gustoću kostiju. Najznačajniji faktor zaštite od gubitka koštane mase bila je hormonska nadomjesna terapija. Dobivanje na težini  također je štitilo od gubitka kosti.”, istaknuo je Joonas Sirola, izvanredni profesor na Sveučilištu istočne Finske.

“Ovo novo, dugoročno praćenje mineralne gustoće kostiju baca značajno novo svjetlo na osteoporozu i istraživanja kostiju, a također mijenja naše razumijevanje gubitka koštane mase kod starijih žena”, dodao je profesor Heikki Kröger.

Osteoporoza je progresivna bolest koja zahvaća kosti, odnosno smanjuje se koštana masa i tkivo. Raste rizik od lomova kostiju. Ova bolest najčešće zahvaća žene (80% oboljelih), i to u menopauzi – kada opada razina estrogena.

Rizik od osteoporoze raste ako:

  • je žena ušla u menopauzu prije navršene 45. godine (rana menopauza)
  • je žena obavila histerektomiju (uklanjanje maternice) prije 45.godine života
  • je menstruacija izostajala duže od 6 mjeseci (primjerice, zbog prekomjernog vježbanja ili neadekvatne prehrane)

Ovogodišnji Svjetski dan menopauze je bio posvećen upravo zdravlju kostiju, a cilj raznih manifestacija i kampanja povodom ovog datuma je bio širenje svijesti o važnosti čuvanja zdravlja kostiju zdravom prehranom, preventivnim pregledima i primjerenom fizičkom aktivnošću.

Izvor: News Medical

Foto: Unsplash