Menu
NOVOSTI

Evo koji su uzroci rane menopauze


Piše:Doc.dr.sc. Ivana Erceg Ivkošić, specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist ginekološke endokrinologije, humane reprodukcije i menopauzalne medicine

Nedavno je objavljena metaanaliza koja je pokazala da je skupna prevalencija prijevremene insuficijencije jajnika 3,7%, a rane menopauze čak 12,2% što nisu zanemarivi podatci pogotovo ako gledamo u kontekstu sve dužeg  životnog vijeka.

Uzroci prijevremene ovarijske insuficijencije koja se javlja prije 40.g. (eng. POI ili premature ovarian insufficiency) i rane menopauze prije 45.g. starosti (eng. EM ili early menopause) mogu biti spontani ili iatrogeni (izazvani) npr. kao posljedica raznih malignih ili benignih tvorbi, posljedične kemo ili radioterapije, odstranjivanja jajnika i sl., a sve navedeno  je nažalost u porastu. U oko 60-90% uzroci su (prema različitim znanstvenim istraživanjima) idiopatski, dakle ne zna se točan uzrok.

Prema nedavno objavljenom niže navedenom  članku prirodni ili spontani POI/EM bili su uzrokovani: genetski  – prisutni u 30,4% slučajeva kod bliske rodbine, zatim kao posljedica različitih autoimunih bolesti  – 35,1% – od kojih su mnogi vrlo često povezani sa poremećajem funkcije štitinjače, češći su kod pušačica – 22,3% i bivših pušačica 12,2% te kod žena sa smanjenom tjelesnom aktivnošću  –  čak 59%, povećanom konzumacijom kofeina  – 52% i alkohola 37,2% te je 43,2% bilo nerotkinja, a prosjek broja djece kod ostalih je bio rođenje jedng djeteta.

Simptomi POI/EM kao npr. valunzi (valovi vrućine), noćna znojenja, nesanica, buđenje noću, pad koncentracije, fizička slabost, umor, promjene raspoloženja, suhoća rodnice, gubitak želje za seksom, bolni spolni odnosi i sl. značajno smanjuju kvalitetu života mladim ženama, a dugoročno je povećan rizik za kardiovaskularne bolesti, osteopororuzu, neurokognitivne poremećaje. Pokazano je da je vjerojatnost različitih bolesti 2-3x veća kod žena koje rano dožive menopauzu nego kod onih koje ostanu bez menstruacije sa svojih 50-51g. što je prosječna dob. Kod žena sa POI/EM imamo i veliki problem zanošenja jer se i dob kad se žene odlučuju za trudnoću pomiče sve kasnije, ali to je složena tema za neki poseban blog.

U zaključku kolege navode da je POI/EM ozbiljan problem, često zanemaren, žene se ne liječe adekvatno i dovoljno dugo, a potrebno je jer  5g. koliko se često propisuje terapija nije dovoljno budući da se sa terapijom od pet godina ne dosegne dob niti prosječne menopauze, postoje strahovi od hormonskog nadomjesnog liječenja (HNL) koji se očito moraju dodatno rasvijetliti znanstvenim istraživanjima i jasnim postupnicima za kolege s jedne strane, a ženama s druge strane se mora konkretno pomoći sad i ovdje u ovom vrlo neugodnom periodu njihovog mladog i najproduktivnijeg dijela života kako korisnim savjetima o načinu života tako i sa HNL-om.

Literatura:

  1. Cucinella L, Martini E, Martella S, Tiranini L, Piccinino M, Rossini R, Bosoni  D, et al. Natural premature ovarian insufficiency and early menopause: a snapshot of hormonal management in a real-life setting in Italy. Gynecological and Reproductive Endocrinology and Metabolism 2020; 1(4):258-64.
  2. Golezar S , Ramezani Tehrani F, Khazaei S , Ebadi A, Keshavarz Z. The global prevalence of primary ovarian insufficiency and early menopause: a meta-analysis. Climacteric  2019; 22(4):403-11. doi: 10.1080/13697137.2019.1574738.
  3. Xu X, Jones M, Mishra GD. Age at natural menopause and development of chronic conditions and multimorbidity: results from an Australian prospective cohort. Hum Reprod. 2020;35:203-11.

Izvorblog.sv.katarina.hr

Foto: Unsplash