Menu
NOVOSTI

Što je FSH hormon i kako utječe na menopauzu

Poznato je da hormoni utječu na sve, od menstrualnog ciklusa, raspoloženja pa i na menopauzu. Pogledajmo kako FSH hormon utječe na žene u menopauzi.

Ali prvo krenimo od definicije samog FSH hormona.

Dakle, radi se o hormonu koji nastaje tako što ga hipofiza oslobađa u krvotok. Kao i LH (luteinizirajući hormon), FSH je gonadotropin. To su hormoni koji stimuliraju spolne žlijezde, odnosno reproduktivne organe. Potrebni su za početak puberteta.

FSH je potreban za funkciju jajnika i testisa pa se tako bez ovog hormona jajašca uopće ne mogu proizvoditi.

A sada pogledajmo kako se ovaj hormon ponaša u menopauzi.

Dakle, znamo kako u menopauzi se snižavaju razine ženskih spolnih hormona, pogotovo estrogena. Niže razine estrogena potiču zanimljiv proces. Mozak signalizira da proizvodi više FSH kako bi stimulirao folikule. Ali nema dovoljno folikula za korištenje FSH, podižući razinu FSH u  krvotoku. Na kraju, smanjena količina estrogena za proces menstruacije uzrokuje njen prestanak.

Međutim, čak i nakon menopauze, tijelo nastavlja proizvoditi estrogen u manjim količinama, koji se pretvara iz testosterona kojeg izlučuju  nadbubrežne žlijezde.

Razina ovog hormona se može izmjeriti vađenjem krvi, što može pomoći lakše odrediti je li zaista nastupila menopauza.

Doduše, teško je odrediti određeni raspon za “normalne” razine FSH. Testiranje razine ovog hormona često uključuje promatranje fluktuacije njegove razine. Ono što se smatra prosječnim rasponom za FSH također može neznatno varirati ovisno o vašem liječniku, laboratoriju i vrsti testa koji se koristi. Također, razina FSH-a ovisi i o dobi.

Prema stručnjacima za menopauzu, kada žena nije imala menstruaciju godinu dana ili dulje, a razina FSH je “dosljedno povišena na 30 mIU/mL ili više”, može se reći da je nastupila menopauza, tj. trajni prestanak mjesečnice.

FSH testiranje je rutinski dio pregleda plodnosti ili neplodnosti. Često se testiraju ekstremni sportaši ili žene s mogućim poremećajima u prehrani koje imaju neredovitu menstruaciju ili je uopće nemaju.

Ako imate neredovite mjesečnice ili vaginalno krvarenje između mjesečnica, vaš liječnik može preporučiti testiranje na FSH i koristiti druge dijagnostičke alate, poput sonograma.

Foto: Unsplash