Menu
ZDRAVLJE

Ove su 4 aktivnosti nježne prema vašim zglobovima

Zima se sve više bliži kraju, što znači da je vrijeme da se (ako još niste) posvetite svome tijelu. Najbolji način za to je redovna fizička aktivnost. Ali, ako imate kakve ozljede, npr. ozljede koljena ili zglobova, ili pak bolujete od artritisa, možda mislite da je vježbanje za vas prošlost. Bez brige! Postoje razne kardio vježbe koje su itekako efektne, ali ne rade pritisak na zglobove.

Za danas smo pripremile nekoliko aktivnosti koje će vaša koljena i zglobovi voljeti :)!

Plivanje

Već smo pričale o plivanju, jednoj od rijetkih zabavnih aktivnosti koje su istovremeno i odlične za zdravlje, pogotovo za zdravlje zglobova.

Uzgon u vodi smanjuje stres na vašem tijelu i pomaže u održavanju vašeg tijela na površini, ali to ne znači da je vježba bez razmišljanja – jer plivanje uključuje kardio, snagu i fleksibilnost.

Čak i osnovni pokret slobodnim stilom aktivira mišiće gornjeg i donjeg dijela tijela – osobito ramena, tricepse, prsne mišiće – kao i mišiće stražnjice.

Ne samo što ćete sagorijeti kalorije, već će vam vaši zglobovi biti zahvalni, a i izgledat ćete odlično!

Hodanje

Zar je hodanje vježbanje, pitate se? Naravno da je! Iako je jedna od najosnovnijih ljudskih aktivnosti, hodanje je veoma učinkovito. No, najvažnije od svega za ovaj članak je to što hodanje ne stvara veliki pritisak na zglobove. To ga čini puno boljom opcijom od trčanja.  Uz to, hodanjem možete sagorjeti puno kalorija.

Štoviše, hodanje po pokretnoj stazi u teretani može staviti čak i manji stres na vaše zglobove nego, primjerice, hodanje po betonu.

Kako biste povećali svoju brzinu (a time i sagorijevanje kalorija), usredotočite se na dobivanje snage iz nogu i kukova. Veoma je bitno i da pri hodanju aktivirate trbušne mišiće.

Također, savijanje ruku do 90 stupnjeva i držanje uz torzo omogućit će vam da stavite dodatnu energiju u donji dio tijela, gdje su mišići veći.

Kako biste sagorjeli kalorije na najvišoj razini, uključite hodanje u  intervalni trening visokog intenziteta. Ovo možete izvesti tako što izmjenjujete 1-3 minute hodanja većom brzinom s 30-60 sekundi sporijeg hodanja.

Bickliranje

Ako ne volite hodanje, možda ste radije za bicikliranje, pogotovo ako živite u ravničarskom kraju.

Pronalaženje savršenog bicikla ključno je za udobnost i zaštitu vaših zglobova. Vožnja na loše namještenom sjedalu, bilo da je postavljeno previsoko ili prenisko može naštetiti vašim zglobovima.

Obratite se stručnjaku –  možete posjetiti trgovinu bicikala ili zamoliti svog instruktora bicikliranja ili osobnog trenera da vas pravilno smjesti u teretanu.

Tijekom okretanja pedala, koljena trebaju biti lagano savijena. Upravljač trebao bi biti dovoljno visok da osigura dobro držanje, omogućujući vam da dosegnete upravljač bez saginjanja.

Ako ste na sobnom biciklu, aerodinamičnost zapravo nije važna, stoga držite upravljač visoko. Kada imate dobro držanje, bolje će se aktivirati vaši mišići. Samim time će se vaš trud isplatiti. Osjećat ćete se dobro.

Joga

A sad nešto malo drukčije. Vjerojatno ste čuli za jogu, drevnu indijsku vještinu, koja ne uključuje samo fizičke već i duhovne vježbe. Poanta joge nije toliko u snagi koliko u fleksibilnosti, stoga mnogo vježbi ne stvara pritisak na zglobove.

 

Foto: Getty images/Unsplash