Menu
ZDRAVLJE

Dr. Sara Gottfried – kako crijeva utječu na rad mozga?

Sve se više u znanstvenim krugovima govori o takozvanoj osi crijeva i mozga, odnosno o postojanju kompleksnog sustava komunikacije između mozga i probavnog sustava u kojem se nalazi milijarde mikroorganizama, a koji itekako može utjecati na ljudsko zdravlje. .

Prema dr. Sari Gottfried, američkoj stručnjakinji za hormone, os crijeva i mozga (GBA – the gut brain axis) odnosi se na komunikaciju između crijeva (i njegovog “živčanog sustava”) i središnjeg živčanog sustava, koji povezuje crijeva s emocionalnim i kognitivnim centrima mozga.

Najčešći uzroci disfunkcije osi crijeva i mozga su:

 • prekomjerni stres i ostali uzroci povećane propusnosti crijeva
 • primjena antibiotika
 • disbioza (neravnoteža mikrobiote crijeva)
 • prekomjerno unošenje sastojaka poput šećera i masnoća
 • nedostatak hranjivih sastojaka (poput nedovoljnog unosa hrane koja sadrži probiotike)
 • gubitak mikrobiološke raznolikosti
 • netolerancija na određenu hranu

Znakovi disfunkcije osi crijeva i mozga

Prvo možete osjetiti simptome u crijevima, a potom one povezane s mozgom i obrnuto. Klasični simptomi disfunkcije crijeva su plin, napuhanost, loša stolica, osjetljivost na mliječne proizvode, refluks kiseline i gubitak kilograma. Osjećaj napuhnutosti, moždana magla, anksioznost, raspoloženje i rani gubitak pamćenja (prvo kratkotrajno pamćenje) dodatni su pokazatelji upale.

Mnoge žene u perimenopauzi ili menopauzi se počinju žaliti na simptome poput zaboravljivosti, anksioznosti i nenadanih promjena raspoloženja.

Prema dr. Gottfried, ovi se znakovi ne smiju odbaciti kao uobičajeni simptomi starenja. Ukoliko im se ne obrati pozornost, s vremenom mogu utjecati na dugoročno zdravlje. Napredak upale duž osi crijeva i mozga započinje disfunkcijom crijeva, a zatim napreduje do moždane magle (brain fog), ali tu se ne završava.

U nekim slučajevima moždana magla može dovesti do nekih težih obolijenja – primjerice depresiju, anksioznost, gubitak pamćenja, pa čak i multiplu sklerozu te Alzheimerovu i Parkinsonovu bolest, stanja koja se sve više povezuje s osi crijeva i mozga. .

Kako izliječiti disfunkciju crijeva i mozga?

Veliku ulogu u disfunkciji osi crijeva i mozga igra šećer. Šećer narušava mikrobiom i uzrokuje disbalans mikrobioma. Visok unos rafiniranog šećera može dovesti do oslabljenja kognitivnih funkcija, a smanjuje i sposobnost zacijeljivanja ozljeda u mozgu i živčanom sustavu.

Za učinkovitu borbu protiv poremećaja osi crijeva i mozga dr. Sara Gottfried preporučuje:

 • konzumaciju zdravih masnoća (kokosovo ulje, maslinasto ulje, ulje avokada…)
 • povećanje unosa vlakana (za sprečavanje disbioze crijeva)
 • konzumaciju hrane bogate probioticima (probiotički jogurt, kiseli kupus, kiseli krastavci…)
 • redovito vježbanje (vježbanje pozitivno utječe na zdravlje mozga)
 • uzimanje vitamina C (može djelovati kao “tampon” za zaštitu sluznice crijeva od kortizola i kortikotoprina te nekih drugih dodataka prehrani poput L-glutamina (za zaštitu stijenke sluznice crijeva) i omega-3 masne kiseline koje održavaju zdravlje mozga.

 

Foto: Unsplash