Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

5 načina za poboljšanje pamćenja i koncentracije

Brain fog ili magla u mozgu– kako god hoćete – nije nimalo ugodan doživljaj. E, da je barem samo trenutni doživljaj! To je, nažalost, u perimenopauzi i menopauzi prilično česta pojava, no mnoge žene koje imaju problema s koncentracijom i pamćenjem nisu toga svjesne.

Naime, prema jednom istraživanju čak 60% žena koje su tek ušle u menopauzu imale su simptome magle u mozgu – probleme sa kratkotrajnim pamćenjem, održavanjem pozornosti i motorikom.

Problemi s pamćenjem u menopauzi su normalna i kao što smo rekli čak i česta pojava. Ali, ako mislite da magla u mozgu negativno djeluje na vaš svakodnevni život, bilo bi dobro posjetiti liječnika, za svaki slučaj.

No, u većini slučajeva, simptomi magle u mozgu su blagi i na različite načine možete poboljšati svoje pamćenje i koncentraciju.

1. Jedite hranu za mozak

Na zdravlje našeg mozga uvelike utječe kako se hranimo. Mediteranska prehrana se često spominje kao odličan izvor namirnica koje utječu na poboljšavanje pamćenja, koncentracije i općenito pozitivno djeluju na rad našeg najvažnijeg organa. Neizostavni dio mediteranske dijete je svježe povrće poput rajčica (one sadrže likopene, antioksidanse koji čuvaju moždane stanice od propadanja) ili masna riba (bogate su omega-3-masnim kiselinama).

Za pravilan rad mozga je jako bitna i razina željeza. Naime, niske razine željeza uzrokuju iscrpljenost, a time i slabiju koncentraciju i pamćenje. Osim suplementima, razinu željeza možete održavati i hranom (krto meso poput piletine i puretine, grah, grožđice, kamenice ili dagnje).

2. Budite mentalno aktivni

Često govorimo o važnosti fizičke vježbe, ali i mentalne vježbe su isto esencijalne za žensko zdravlje. Zamislite mozak kao mišić – ako se ne koristi, može atrofirati. Osim toga, istraživanja su pokazala da je mozak plastičan, odnosno da kroz cijeli život ima sposobnost mijenjanja, odnosno jačanja i stvaranja novih neuronskih veza.

Aktivnosti poput čitanja, rješavanja križaljki ili pak obavljanja jednostavnih aktivnosti nedominantnom rukom aktiviraju „uspavane“ dijelove mozga, a stjecanje novih iskustava i vježbanje novih aktivnosti će utabati nove neuronske puteve (sinapse) i svakako smanjiti brain fog.

3. Naspavajte se

Spavanje je jedna od osnovnih ljudskih potreba i ujedno najbolji i najzdraviji način odmora i regeneracije. S druge strane, nedostatak sna može imati loše posljedice po zdravlje poput smanjenih refleksa, teže kontrole emocija, problema s koncentracijom i pamćenjem pa čak i depresije.

Zato je jako bitno dobro se naspavati. Ali kako to postići, pogotovo s ovim stresnim načinom življenja i sve većim obvezama?
Postoji nekoliko načina:

  • idite na spavanje uvijek u isti sat (tako ćete „istrenirati“ mozak da povezuje to vrijeme dana sa spavanjem)
  • spavajte u prozračenoj i zamračenoj sobi
  • ne koristite mobitel barem sat vremena prije spavanja i držite ga u drugoj prostoriji
  • ne jedite prije spavanja

4. Smanjite stres

Stres može biti jedan od glavnih uzroka magle u mozgu. Nažalost, teško ga se u potpunosti riješiti, ali se može znatno ublažiti. U ublažavanju stresa pomaže joga, meditacija ili pak aktivnosti koje vas opuštaju (npr. vrtlarenje, slikanje, gledanje komedija, pisanje dnevnika).

5. Zapisujte

Treba biti realan i priznati da ipak ne možemo sve zapamtiti – liste za kupnju, vrijeme zakazano za poslovni sastanak ili posjet doktoru i ostalih tisuće informacije koje upijamo svakodnevno putem interneta i televizije.

Stara poslovica kaže da papir sve pamti, tako da taj dio posla prepustite papiru 🙂 – zapisujte! Zapisivanje nam pomaže da ostanemo u fokusu, organizira naš proces razmišljanja, čini stvari jasnijima i naposljetku – nešto ćemo prije zapamtiti ako to zapišemo.

Foto: Unsplash

Za više informacija o menopauzi naručite naš 
Rokovnik i vodič kroz menopauzu