Menu
ZDRAVLJE

Mentalnim vježbama do gubitka kilograma | 6 savjeta stručnjaka

vaga

Gubljenje kilograma i održavanje uravnotežene težine nije samo stvar kretanja i prehrane. Iako se to na prvi pogled ne bi reklo, veliku ulogu u mršavljenju ima naš um – naše emocije, vjerovanja i stavovi.
Ako ste jedna od onih žena koja, bez obzira na strogu dijetu i režime vježbanja, još muku muči s kilogramima, vrijeme je da obratite pozornost na svoj um.

Dr. Christine Northrup, stručnjakinja za žensko zdravlje daje savjete za mentalne vježbe pomoću kojih ćete potaknuti mnoge pozitivne navike razmišljanja, a što će pomoći u mršavljenju.

  1. Budite dobri prema sebi

Jako je bitan način na koji govorite o svome tijelu. Prvo oslušnite kako pričate sami sa sobom. Govorite li si da mrzite svoje tijelo i višak kilograma na njemu? Ovakvim negativnim govorom ćete uvjeriti svoju podsvijest u istinitost te tvrdnje.  Zato nastojite svom tijelu govoriti pozitivne stvari i biti dobri prema sebi. Obratite pozornost na dijelove svog tijela koje volite. Dodirujte one dijelove koje želite poboljšati i recite – „hvala ti što me činiš sigurnom.“ Tako ćete s vremenom naučiti  svoju podsvijest da volite svoje tijelo što će olakšati topljenje masnih naslaga na tijelu.

  1. Zapisujte ciljeve

Umjesto da samo kažete da želite izgubiti višak kilograma, zapišite točno ono što želite postići i zašto.  Možda želite izgubiti 3 kilograma da biste lakše trčali za unucima ili želite jesti zdravije da biste imali više energije. Ne zaboravite uz to zapisati i osjećaje koje mislite da će vam ispunjenje tog cilja izazvati.

  1. Meditirajte

Redovitom meditacijom možete osvijestiti motivaciju za mršavljenjem, razumjeti emocionalne ili mentalne blokade, pa čak i zamišljati kako ćete izgledati i osjećati se nakon što postignete svoj cilj. Ovim ćete vježbama pridonijeti pozitivnom re-programiranju svoje podsvijesti i razviti ćete više suosjećanja za sebe.

meditacija

Foto: Unsplash

 

  1. Izgovarajte afirmacije

Afirmacije nam također mogu pomoći u re-programiranju naše podsvijesti.  Efektne su samo ako su uvjerljive i izgovorene u prezentu. Pa tako, ako si govorite da ćete u mjesec dana izgubiti 10 kilograma, vaša podsvijest neće tome povjerovati.  Pokušajte s rečenicama kao što su: „Sada donosim zdrave odluke koje podupiru moju idealnu težinu.“ Neka izgovaranje afirmacija postane ritual, pogotovo prije spavanja, kada je podsvijest najpodložnija sugestiji.

  1. Obratite pozornost na ono što jedete

Dok pripremate hranu i jedete, vježbajte usredotočenu svjesnost (eng.mindfulness). Obratite pozornost na okus i teksturu hrane, proces žvakanja i gutanja. Također obratite pažnju na to kako se osjećate nakon jela. Ovime možete smanjiti prejedanje i osvijestiti navike koje ne doprinose gubitku težine.

tjestenina

Foto: Unsplash

 

  1. Prestanite se vagati

Iako vaganje nije samo po sebi loše, mnogo žena postane opterećeno brojem na vagi što uzrokuje negativne emocije i misli. Izvažite se tek kada naučite ne povezivati broj kilograma s vašom vrijednošću. Ovom vježbom ćete naučiti da broj nije bitan, već kako se osjećate.