Menu
NOVOSTI / ZDRAVLJE

Evo što nam se događa nakon pedesete i kako si možemo pomoći

Evo što nam se događa kad prijeđemo pedesetu, a nekima i prije toga. Brojne su negativne promjene jednostavno vezane za starenje, ali nezdrava prehrana i sjedilački način života mogu sve skupa samo pogoršati. Stoga u Novu godinu s novim načinom života 🙂

1. Mozak nam se fizički smanjuje

Nažalost, ovo je neizbježna činjenica. Naš mozak se s godinama smanjuje, a ono što može pogoršati ovaj prirodni proces jest visoki krvni tlak, dijabetes, pušenje i pretilost. Smanjenje mozga povezano je s pamćenjem detalja, donošenjem odluka, planiranjem, organizacijom i pažnjom – stoga učinite sve u svojoj moći da si ublažite te simptome.

2. Ne prisjećamo se više tako lako

Naravno, očekujemo da ćemo poneke uspomene zagubiti kao što gubimo i ključeve od automobila ili zaboravljamo nečije ime. Ne govorimo o demenciji već o prirodnom raspadanju hipokampusa koji pohranjuje i dobavlja zapamćene podatke i sjećanja. Poboljšajte si pamćenje zdravom prehranom i redovitom vježbom.

3. Povećava se rizik za moždanim udarom

Kao i s mnogim drugim bolestima, rizik za moždani udar povećava se s godinama. Svakih deset godina, nakon navršene 55. godine, rizik za moždanim udarom skoro se udvostručuje. Ono što možete učiniti kako biste umanjili rizik jest redovito vježbati, ne pušiti te držati dijabetes i kolesterol pod kontrolom.

4. Koncentracija nam se smanjuje

Ako više ne možete sudjelovati u dugotrajnom razgovoru ili u potpunosti pogledati duži film, okrivite svoj mozak. Istraživanja pokazuju da nam sposobnost koncentracije počinje opadati nakon pedesete godine života.

5. Poneki „mali moždani udari“ su se vjerojatno već dogodili

Čak i ako ste imali moždani udar prije, ne znači da niste iskusili i nekoliko manjih – bez da ste ih i primijetili. Loša prokrvljenost može uzrokovati ove „male moždane udare“ koji mogu trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Budući da prođu relativno brzo, obično ih se ne otkrije, a do duboke starosti ćete možda iskusiti i par ovih malih moždanih udara. Više njih s vremenom mogu uzrokovati velika oštećenja te povećati rizik za demencijom.

6. Refleksi i reakcije su nam usporene

Istraživanja jasno pokazuju da nam se refleksi i reakcije usporavaju već u tridesetima, ali nije sve tako crno – ista istraživanja su dokazala da ljudi srednje dobi koriste strategiju i učinkovitost kako bi nadoknadili propuste usporenih reakcija.

7. Više ne možemo tako lako prepoznavati lica

Najbolje prepoznajemo lica u svojim tridesetima, a u srednjim godinama više ne pamtimo nove poznanike jednako dobro. Naravno, nećete zaboraviti svoje najmilije, ali ako ne prepoznate novog susjeda ili kolegu u prolazu, budite blagi prema sebi jer barem to u potpunosti možete kontrolirati.