Menu
NOVOSTI

Jesu li valunzi neizbježni, što ih uzrokuje i mogu li biljke pomoći?

Tko o čemu, mi o valunzima. Zašto? Zato što su upravo valunzi najčešći i moguće najneugodniji aspekt menopauze. Na primjer, odjenuli ste se prema vanjskoj temperaturi, uredili frizuru i našminkali se – kad, odjednom, užas! Dolazi intenzivna vrućina zbog koje skidate slojeve odjeće, kosa vam je vlažna, puder vam klizi niz lice. Otprilike 60-80 posto žena u perimenopauzi ima valove vrućine, ali to stvarno ne mora biti kraj svijeta – bitno je da se informirate, a tu smo mi za vas.

Jesu li valovi vrućine neizbježni?

Ne dobiju ih sve žene – ali za neke su toliko ozbiljni da im stvarno zagorčavaju život. Dobra vijest je da rijetko izgledate vruće kao što se osjećate, a često je lagano crvenilo jedini vanjski znak – ono što se može činiti poput mokrog znoja može biti jedva primjetno ljudima oko vas.

Što uzrokuje valunge?

Stručnjaci nisu sigurni, ali najnovije spoznaje su da je to zbog nekoliko čimbenika. ‘Valunzi se javljaju kada se “termoneutralna zona” – raspon temperature na kojoj se osjećate ugodno – smanji,’ objašnjava David Sturdee, predsjednik Međunarodnog društva za menopauzu. ‘Smatra se da estrogen ‘priprema’ tijelo da reagira na promjene temperature i da fluktuirajuće razine u menopauzi uzrokuju da tijelo postane osjetljivo i na najmanji porast.’ Osim toga, smatra se da prekomjerna aktivnost hormona stresa noradrenalina i niže razine serotonina također mogu igrati bitnu ulogu.

Mogu li biljke pomoći?

Proučavani su mnogi biljni lijekovi, kao što su crvena djetelina, ginseng, sladić i crni kohoš – sami ili u kombinaciji s gospinom travom. Postoje dokazi da mogu biti učinkoviti kod blagih do umjerenih valova i znojenja koje ometa san.

Ne zna se točno kako, ali crni kohoš može oponašati estrogen, a također može djelovati na parasimpatički živčani sustav. Gospina trava pomaže uravnotežiti razinu serotonina.

Vratite soju na jelovnik

Dugo se nagađalo da soja suzbija valove vrućine, međutim, nedavna američka analiza od 17 studija zaključila je da ekvivalent nekoliko dnevnih porcija hrane i pića na bazi soje smanjuje učestalost i jačinu valova vrućine do 26 posto. Smatra se da biljne kemikalije u soji, zvane izoflavoni, oponašaju učinak estrogena. Stručnjaci savjetuju 54 mg sojinih izoflavona dnevno tijekom šest tjedana do godinu dana. Porcija tofua (55 g) ili sojinog mlijeka (600 ml) sadrži 35-40mg izoflavona.