Menu
MENOPAUZA / ZDRAVLJE

Koža i kosa – simbol zdravlja i ljepote čak i u menopauzi

Nositi se s promjenama koje donosi menopauza nije lako. Mnogo je više stvari u igri od povremenih valunga i noćnog znojenja. Pad hormona estrogena uzrokuje više od 40 simptoma, od kojih mnogi utječu na kožu, kosu i nokte. Kao najveći organ, upravo koža ima važnu ulogu u očuvanju našeg zdravlja, stoga je važno održavati je u dobroj formi. Provjerili smo koji su problemi kože, kose i noktiju najčešći u razdoblju menopauze i kako se s njima nositi.

Menopauza je vrijeme kada znakovi starenja na tijelu postaju sve vidljiviji. Žene se u ovom razdoblju trebaju fokusirati na sebe i to je ispravno. Sjajna koža te zdrava kosa i nokti važni su da se dobro osjećate u vlastitom tijelu, ali su ujedno i odraz zdravlja našeg tijela. Važan su medij koji nam govori što se događa s našim tijelom, stoga moramo osluškivati ​​i reagirati na promjene na koži, kosi i noktima.

Ako vrijedi poslušati izreku da smo ono što jedemo, onda je prvi korak pravilna prehrana, koja je još utoliko važnija u menopauzi, kada tijelu treba posvetiti posebnu pažnju.

 • Za kožu, nokte i kosu preporučuje se takozvana mediteranska prehrana koja sadrži puno povrća, voća, zdravih masnoća poput avokada, maslinovog ulja, orašastih plodova, nemasnog mesa i ribe.
 • Vitamin D se najbolje apsorbira kada se uzima s masnom hranom. Mnogo ga sadrže mliječni proizvodi, no preporučuje se dodatni unos.
 • Vitamin B-12 nalazi se u raznim namirnicama, uključujući zdrave žitarice. Njegova apsorpcija se s godinama pogoršava, pa se preporučuje uzimanje u obliku dodatka.
 • Željezo se nalazi u crvenom mesu i zelenom povrću.
 • Sve se češće spominje i cink. Cink ima pozitivne učinke na rast kože i kose. Nalazimo ga u mesu i, primjerice, sjemenkama bundeve, a tijelo ga gubi znojenjem
 • Dodatak biotina može pomoći kod lomljivih noktiju.
 • Kosa i koža trebaju proteine. Idealna doza je 60-80 grama dnevno.
 • Međutim, prečesto se zanemaruje učinak hidratacije. Umjesto kave radije posegnite za vodom. Pijenje velikih količina vode također povećava razinu energije.

Prirodni pristup za ljepšu kožu, kosu i nokte

Klinički dokazana prirodna pomoć za ublažavanje simptoma menopauze BeeHarmony™  sadrži standardiziranu kombinaciju matične mliječi i šafrana te koktel vitamina (K2 + D3 + E + B6) koji su ženskom tijelu najpotrebniji u zrelijim godinama.

Matična mliječ jedno je od najvećih blaga prirode i jedina hrana pčelinje matice, najplodnijeg bića na svijetu. Dnevno može položiti više od 2000 jajašaca, a tijekom života čak milijun.

Ključni sastojak matične mliječi je nezasićena masna kiselina 10-HDA (10-hidroksi decenska kiselina). Matična mliječ može aktivirati gene za razvoj matice. Iako je pčelinja matica genetski posve identična ostalim pčelama u košnici, zbog matične mliječi dvostruko je veća od ostalih pčela, najdugovječnija je (može preživjeti čak 15 rodova pčela) i, osim trutova, jedina je plodna pčela u košnici.

Šafran se stoljećima koristi za ublažavanje stresa i emocionalne napetosti, a sada je njegova učinkovitost potvrđena kliničkim studijama. Ekstrakt šafrana dobiven je prema patentiranom postupku koji čuva prirodni sastav šafrana, a sadržaj najvažnijih aktivnih sastojaka je standardiziran. Šafran doprinosi emocionalnoj ravnoteži, opuštanju i dobrom snu te pomaže u održavanju pozitivnog raspoloženja prije i tijekom menstrualnog ciklusa.

Kada koža izgubi elastičnost i postane suha

Najočitije promjene u menopauzi očituju se na koži. Nije više tako elastična, sjajna i savitljiva. Počinju se javljati prve bore koje, ako im ne posvećujemo dovoljno njege, postaju sve dublje i izraženije.

Pojava suhe kože također je vrlo česta. Smanjenje lučenja kolagena i elastina uzrokuje opuštanje kože, a ujedno utječe i na usporenu aktivnost žlijezda lojnica koje luče manje masnoće. Povećava se propusnost kože, a koža postaje hrapavija i suša. Žene se također često žale na osjetljiviju kožu.

Kako si pomoći?

Kada je u pitanju briga o koži, najvažnija je prevencija. Stoga s njegom započnite što prije, nemojte čekati izrazite znakove starenja jer će rezultati biti učinkovitiji.

 • Birajte hranu s antioksidansima, poput voća, maslinovog ulja i povrća.
 • Koristite sunčane naočale. Njihov učinak ne odnosi se samo na oči, već i na kožu. Bez sunčanih naočala koža na licu se puno više bora na suncu, što samo dodatno učvršćuje bore oko očiju.
 • Bez obzira na vremenske prilike, uvijek koristite kremu za sunčanje, čak i ako vani pada kiša. Naime, izlaganje suncu oštećuje elastin. Prije kupnje kreme za sunčanje uvijek provjerite ima li UVA kao i UVB zaštitu.
 • Gubitak mišića također uzrokuje opuštenu kožu, pa se pobrinite za redovitu aktivnost. Za zategnutiju kožu lica mogu pomoći i vježbe istezanja lica.
 • Pijte dovoljno tekućine jer tijekom menopauze koža dodatno gubi vlagu.
 • Za njegu kože koristite kozmetičke preparate koji vlaže kožu i osiguravaju da se vlaga što više zadrži u stanicama. Za čišćenje kože koristite tonik ili micelarnu vodu, svakako izbjegavajte proizvode s alkoholom koji još dodatno isušuju kožu.
 • Istu pozornost posvetite i koži na tijelu. Obratite posebnu pozornost na posebno izložene dijelove kao što su laktovi, koljena i pete.
 • Odaberite kvalitetan kolagenski dodatak koji će sadržavati sve što vam je potrebno za pravilnu njegu kože, kose i noktiju tijekom i nakon menopauze.

Spriječite gubitak kose na vrijeme

Prva sijeda kosa može se pojaviti rano. No u menopauzi, zbog pada estrogena, koji utječe na nastanak novih stanica kose, sijeda kosa postaje trajna. Mnoge se žene bore s još neugodnijim problemom, a to je gubitak kose. Ako je kod muškaraca to nešto za očekivati, kod žena je riječ o doista teškoj i bolnoj promjeni koja se najčešće događa u razdoblju menopauze. Iako je ćelavost kod žena rijetka, čak dvije trećine žena srednjih godina prijavljuje stanjivanje i smanjenje gustoće kose.

Kosa svakodnevno ispada, u prosjeku dnevno ispadne između 100 i 200 vlasi, stoga je za prevenciju ćelavosti važno da razdoblje rasta kose bude što dulje. Tome obično pridonosi estrogen, ali ga s menopauzom ima sve manje. Testosteron postaje dominantan. Nekim ženama zbog toga čak rastu dlake na licu (na bradi i iznad gornje usne).

Što možete učiniti?

Dobra vijest je da kada se hormonska slika stabilizira, gustoća kose se ponovno počinje povećavati. Dakle, što možete učiniti u razdoblju prije i tijekom menopauze da pomognete održavati svoju kosu sjajnom i smanjite njeno prekomjerno ispadanje?

 • Provjerite nuspojave lijekova koje redovito uzimate.
 • Pridržavajte se zdrave prehrane.
 • Spavajte dovoljno i pokušajte smanjiti stres što je više moguće. Koristite tehnike opuštanja.
 • Nježno njegujte kosu. Perite je rjeđe, svakako ne češće od svakog trećeg dana.
 • Češljajte kosu što je manje moguće, a češće je hidratizirajte.
 • Masaža vlasišta pozitivno utječe na prokrvljenost vlasišta, čime hranjive tvari lakše dopiru do kose.
 • Kada se pojavi sijeda vlas, nikako je nemojte čupati. Na istom će mjestu izrasti vlas koja će ponovno osijedjeti. Čupanjem ćete samo povećati mogućnost oštećenja folikula, bez kojeg neće biti nove dlake na istom mjestu.
 • Za lepršavu kosu koristite šampon za zrelu kosu s polimerima.
 • Za tvrdu kosu posegnite za regeneratorom i hranjivom maskom.
 • Prilikom sušenja kose zrak ne smije biti prevruć jer toplina oštećuje kosu.
 • Slično vrijedi i za sunčevu svjetlost, stoga na suncu nosite pokrivalo za glavu.
 • Ako bojite kosu, koristite boju za sijedu kosu. Ona već sadrži sredstva za njegu koja se mogu koristiti za sprječavanje daljnjeg oštećenja kose.

Lome vam se nokti na rukama, a na nogama postaju predebeli?

Razlozi za krhke nokte mogu biti brojni, ali kada je u pitanju menopauza, najčešći uzrok je pad hormona estrogena, zbog čega nokti postaju tanji i lomljiviji. Zbog slabije cirkulacije mogu se i zadebljati, osobito na nogama.

Slično kosi i koži, i noktima je potrebna pravilna njega s kojom se preporučuje započeti još i prije dolaska menopauze.

Ne zaboravite pokožicu noktiju

 • Kao i kod opće dobrobiti, noktima također koristi uravnotežena hrana s dovoljnom količinom voća te omega 3 i 6.
 • Svakodnevno njegujte nokte kremom koju utrljajte i u pokožicu noktiju. Podrežite ih tjedno.
 • Zaštitite nokte i od vanjskih utjecaja. Koristite rukavice kada radite s tvarima koje bi im mogle naškoditi, kao što su, primjerice, pranje posuđa, rad u vrtu ili korištenje sredstava za čišćenje.

Pad estrogena također može početi utjecati na vaše samopouzdanje. U kombinaciji sa svim drugim neželjenim promjenama koje menopauza donosi, pozitivna slika o sebi može postati tek blijedo sjećanje na neka druga vremena.

Pozitivan pristup i pravodobno djelovanje mogu značajno utjecati na vašu sliku o sebi tijekom menopauze. Osluškujte svoje tijelo i odgovorite na njegove zahtjeve za pomoć. Ako ga ne budete osluškivali vi, tko će? Ni u menopauzi nije prekasno da biste podignuli svoje samopouzdanje.

Razgovarajte o simptomima i posljedicama koje donosi menopauza. Tako ćete brzo pronaći rješenja za probleme i prije otkriti radosti koje donosi ovo lijepo razdoblje.

Nijedna žena ne može izbjeći menopauzu. No, njezine neugodne simptome možete ublažiti na prirodan način i živjeti opušteno, ispunjeno, zdravo i radosno.

Ako su tegobe u menopauzi neugodne i utječu na smanjenu kvalitetu života, uz promjenu načina života preporučujemo prirodne pripravke za ublažavanje tegoba u menopauzi.

BeeHarmony™ je prvi prirodni proizvod za ublažavanje simptoma menopauze kod nas s vlastitom kliničkom studijom. Proizvod Beeharmony™ ima standardizirani sadržaj ključnih aktivnih sastojaka: 10-HDA iz matične mliječi, te safranala i krocina iz šafrana.

Osjećajte se ugodno u vlastitoj koži 356 dana u godini

Pridružite se besplatnom 60-dnevnom programu Hormoni u harmoniji. Ostanite u ravnoteži. Održite harmoniju. Uživajte u svojoj ženstvenosti.

Na stranicama Hormoni u harmoniji provjerite kako stojite sa simptomima menopauze, što ona znači za vas i kako si možete pomoći.

Pridružite se programu Hormoni u harmoniji koji uključuje hormonsku jogu, recepte, izazove i pomoć zajednice. Program je pripremljen u suradnji sa stručnjacima.