Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

Post u menopauzi može biti koristan

Post – razdoblje ograničenja unosa hrane u određenom vremenskom razdoblju, može imati neke potencijalne koristi za nas u perimenopauzi i menopauzi. Međutim, važno je napomenuti da režim prehrane treba prilagoditi individualnim potrebama i razgovarati s liječnikom prije početka bilo kakvog posebnog plana prehrane. Ali ako se nakon toga odlučite, evo nekoliko razloga zašto post može biti koristan:

Kontrola tjelesne mase: Tijekom menopauze, mnoge od nas se suočavaju sa izazovima u održavanju tjelesne mase. Post može pomoći u kontroli kalorijskog unosa i održavanju zdrave tjelesne mase.

Smanjenje simptoma menopauze: Za sve nas koje se borimo s valunzima i nesanicom post može pomoći u smanjenju ovih simptoma.

Poboljšanje metabolizma glukoze: Post može poboljšati osjetljivost na inzulin i kontrolu razine šećera u krvi, što može biti posebno korisno jer se rizik od dijabetesa tipa 2 povećava tijekom menopauze.

Smanjenje rizika od srčanih bolesti: Post može pomoći u smanjenju faktora rizika za bolesti srca, uključujući krvni tlak i razinu kolesterola.

Potencijalni učinak na hormonsku ravnotežu: Neka istraživanja su pokazala da post može utjecati na hormonsku ravnotežu, uključujući estrogen. To može biti značajno tijekom menopauze kada se razina estrogena smanjuje.

I na kraju nemojte zaboraviti da post nije odgovarajuća opcija za svakoga, a individualni rezultati mogu varirati. Stoga je važno posavjetovati se sa stručnjakom za prehranu ili liječnikom o pravilnom pristupu i praćenju svoga zdravlja tijekom tog procesa.