Menu
NOVOSTI / ZDRAVLJE

7 razloga zašto trebate piti vodu čim se probudite

Voda je život, voda je zdravlje – svi to znamo, pa ipak čim se probudimo, mnoge od nas najprije će si pripremiti šalicu kave. Kava naravno nije otrovna, a mnogima je i jedno od najvećih užitaka u životu, pa ne kažemo da je se trebate odreći, ali možda ipak – najprije voda.

Barem tako tvrdi dr. Ashish Sachdeva na portalu www.betterafter50.com, pa evo njegovih sedam razloga zašto pijenje vode odmah nakon buđenja poboljšava vaš život.

1. Povećava blistavost kože za besprijekoran ten

Pijenjem vode vaše tijelo se brže oslobađa toksina, što će vašoj koži dati onaj sjaj i blistavost radi koje kupujete skupe kozmetičke proizvode.

500 mL vode dokazano povećava protok krvi i čini vašu kožu blistavom povećavajući proizvodnju novih krvnih stanica.

Manjak vode u tijelu također može uzrokovati preuranjene bore i produbljivanje pora.

2. Pomaže kod mršavljenja

Osim što ste manje gladni, pijenjem vode odmah nakon buđenja vaše se tijelo oslobađa toksina koji započinju kretanje u vašim crijevima. Ovaj proces će oporaviti i poboljšati vaš probavni sustav.

3. Poboljšava metabolizam

Ako ste na dijeti, samo pijenjem vode na prazan želudac možete povećati svoj metabolizam za 24 posto! Povećanjem metabolizma brže probavljate i time poboljšavate svoj probavni sustav.

Voda također pročišćava vaše debelo crijevo, omogućujući mu da brže prirodno apsorbira hranjive tvari.

4. Povećava sjaj i teksturu kose

Jeste li znali da voda čini 25 posto težine jednog pramena kose? Smanjivanjem unosa vode zapravo uzrokujete da vam kosa postane tanka i osjetljiva. Zato pijenje vode na prazan želudac povećava rast kose i poboljšava karakteristike kose.

5. Ublažava žgaravicu

Žgaravica može biti uzrokovana povećanom kiselošću u želucu i refluksom kiseline u jednjaku. Kada pijete vodu rano ujutro, voda smanjuje kiselost i razrjeđuje želudac.

Voda će smanjiti kiselost u vašem želucu pa će vam biti ugodno kada dođe vrijeme za doručak.

6. Inhibira bubrežne kamence i infekcije mjehura

Kao i kod žgaravice, voda će razrijediti želučanu kiselost kako bi se smanjila mogućnost bubrežnih kamenaca.

Što više vode pijete, to se više toksina oslobađa iz vašeg tijela, što sprječava infekcije mjehura.

7. Jača imunološki sustav

Pijenjem vode ujutro ispirete želudac i uravnotežujete limfni sustav. Stabilan limfni sustav pomoći će u izgradnji snažnog imunološkog sustava.