Menu
ZDRAVLJE

9 razloga zašto je voda bitna za zdravlje

Većinski sastojak u našem tijelu i organima je voda. Naime, do 70% ljudskog tijela sadrži vodu i zato je bitno da svakodnevno unosimo dovoljne količine. No, voda nije samo bitna za utažiti žeđ (usput, nemojte piti vodu samo kad ste žedni – to je već znak dehidracije!), već i za još mnogo toga.

Nastavite čitati i saznajte zbog čega je voda bitna za naše zdravlje.

  1. Voda pomaže u gubitku kilograma – za razliku od voćnih napitaka ili kave, voda ne sadrži prazne kalorije te je idealna za mršavljenje. Osim toga, pijenje vode između obroka će vas držati sitima.
  2. Voda potiče probavu – dovoljan unos vode je esencijalan za dobru probavu. Voda sprečava zatvor i ostale probavne probleme.
  3. Voda regulira tjelesnu temperaturu – znoj koji izlazi na površinu tijela zapravo regulira temperaturu tako što nas hladi.
  4. Voda prenosi kisik i hranjive tvari u stanice – da bi naše tijelo dobilo bitne nutrijente potrebna je voda koja će prenijeti kisik i ostale hranjive tvari u stanice tijela.
  5. Voda štiti kožu od starenja – količina vode koju unosimo bitno utječe i na izgled kože. Voda smanjuje akne, potiče cirkulaciju, kožu čini čvršćom i zaglađenijom te održava Ph vrijednost tijela.
  6. Voda detoksificira organizam – konzumacija nezdrave hrane znači i više toksina u tijelu. Pravilan unos vode će utjecati na izlučivanje toksina iz tijela.
  7. Voda poboljšava imunitet – sposobnost vode da izlučuje toksine i da osigurava pravilan protok kisika kroz tijelo utječe na bolji imunitet, odnosno sposobnost tijela da se obrani od bolesti i upala.
  8. Voda održava krvni tlak – manjak vode u organizmu može prouzrokovati zadebljanje i sužavanje krvnih žila što uzrokuje visoki krvni tlak.
  9. Voda podmazuje zglobove – voda je također prisutna i u zglobovima (čak 80%). Ona smanjuje frikciju izazvanu trljanjem zglobova i smanjuje upalu koja je čest razlog boli u zglobovima.

 

Foto: Unsplash