Menu
ZDRAVLJE

Dugovječnost u hrani – 10 namirnica koje usporavaju starenje

borovnice-anti-aging-namirnice

Starenje ne možemo spriječiti, ali ga možemo barem usporiti. Najbolji i najzdraviji način usporavanja starenja je zdravom i raznovrsnom prehranom. Hrana ima mnogo moći – održava imunitet, smanjuje upale, poboljšava kvalitetu kože i još mnogo toga. Za to su zaslužni nutrijenti poput antioksidansa, minerala i vitamina koji imaju anti-aging učinak na naš organizam.

Nastavite čitati i saznajte koju hranu trebate jesti da biste usporili starenje i što duže ostali zdravi i mladoliki.

1. Borovnice

S obzirom na svoju veličinu, ovo tamnoplavo voće sadrži zbilja mnogo hranjivih tvari. Osim vitamina C i K, sadrži i antioksidans antocijan koji navodno igra veliku ulogu u sprečavanju nastanka bolesti poput raka, a i štiti kožu od slobodnih radikala koji nastaju izlaganjem stresu, suncu i onečišćenju u okolišu. Borovnice ne održavaju samo vaše tijelo mladim, već i mozak.

Neka su istraživanja pokazala da konzumacija borovnica može poboljšati pamćenje i smanjiti rizik oboljenja od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti.

2. Avokado

Ova super-namirnica je idealan saveznik u borbi protiv starenja. Osim što sadrži zdrave masnoće, bogat je izvor vlakana, vitamina C, B6 i luteina koji su izrazito bitni za održavanje mladolikog izgleda.

3. Zeleni čaj

Čaj nije obični napitak, on je napitak dugovječnosti, kako su ga zvali stari Kinezi. Pogotovo zeleni čaj. Zeleni čaj pomaže održavanju zdravih stanica u tijelu, štiti ih od oštećenja i stresa. To možemo zahvaliti antioksidansima poznatima pod nazivom flavonoidi koji imaju veliku ulogu u zaštiti DNK-a. Pijte zeleni čaj poput matche ili senche dva do tri puta dnevno.

Matcha je odlična jer sadrži epigalokatehin galat (EGCG) koji može pomoći pri gubitku suvišnih kilograma i smanjenju upala u tijelu. Dakle, definitivno će vam pomoći da izgledate i osjećate se mlađe.

Pročitajte članak Zeleni čaj i matcha nas čuvaju od prehlada i stresa.

4. Grahorice (mahunarke)

Grahorice su najpoznatije kao bogat izvor vlakana iznimno bitnih za dobru probavu i lijepu liniju. No, isto su tako odlične za usporavanje starenja. Osim vlakana, sadrže vitamine iz grupe B, minerale poput kalcija, željeza, magnezija, cinka i esencijalne aminokiseline. Mahunarke poput mahuna, crvenog graha, slanutka ili leće možete kuhati ili napraviti od njih namaz ili ih ubaciti u salatu.

5. Ananas

Kao i avokado, ananas spada u egzotično voće (potječe iz Južne Amerike), ali je isto tako iznimno zdravo. Sadrži visoke razine vitamina C koji ublažava stvaranje bora, kao i beta-karoten, magnezij, mangan, folate i vlakna.

6. Šipak

Šipkove koštice sadrže antioksidanse koji se bore protiv slobodnih radikala i povećavaju sposobnost tijela da proizvodi kolagen, bjelančevinu koju starenjem sve više gubimo, a koji je bitan za lijepu i zategnutu kožu. Možete ga jesti samog, a možete ga dodati i u salate.

7. Gljive

Nema puno namirnica koje sadrže vitamin D. Gljive su jedna od njih. Neke vrste gljiva (shiitake, vrganji, šampinjoni) sadrže i hranjive tvari koje imaju antikancerogeno djelovanje. No, budite oprezni. Gljive se uvijek trebaju kuhati; sirove gljive sadrže potencijalno kancerogenu tvar zvanu agaritin koja se kuhanjem značajno smanjuje.

8. Šafran

Šafran je začin intenzivne žute boje popularan u španjolskoj, arapskoj i indijskoj kuhinji. Osim što je jedan od najskupljih začina, spada i u one najzdravije! Sadrži različite fitokemikalije poput krocina i krocetina koji imaju antioksidativna svojstva i štite DNK od starenja. Sve to čini šafran odličnim saveznikom u borbi protiv starenja.

9. Orasi

Kako održati mozak mladim i zdravim? Jedite orahe! Naime, orasi su bogati izvor omega-3 masnih kiselina za koje je dokazano da imaju pozitivan utjecaj na mozak. Osim toga, sadrže esencijalne aminokiseline (omega-3 kiseline) koje smanjuju krvni tlak i smanjuju stres za kojeg znamo da puno doprinosi preuranjenom starenju.

 

10. Rajčice

Rajčica je još jedna svakodnevna namirnica s anti-aging djelovanjem. Sadrži mnogo hranjivih sastojaka koji štite od starenja – likopen, vitamine C i E, beta-karoten i flavonole. Likopen (zaslužan za crveni pigment rajčice) ima antioksidativnu funkciju – štiti od oštećenja izazvanih UV zrakama, štiti srce i smanjuje razinu kolesterola.

 

Vjerujete li da hrana ima anti-age djelovanje? Koja vam je najdraža hrana za borbu protiv starenja? Pričajte nam!

 

Foto: Unsplash