Menu
ZDRAVLJE

7 namirnica za zdrava pluća

Često pričamo o zdravlju srca, zdravlju mozga, zdravlju kostiju… ali što je sa zdravljem pluća? Ipak je to organ bez kojeg ne možemo disati, a disanje je čest sinonim za život. Nažalost, zrak koji udišemo ponekad i nije toliko čist, a dodajte uz to i pušenje (bilo aktivno ili pasivno), stoga nije čudno da je rak pluća jedna od najčešćih bolesti suvremenog doba. Osim raka pluća, neke od najčešćih bolesti respiratornog sustava su:

  • bronhitis
  • astma
  • cistična fibroza
  • upala pluća (pneumonija)Dakle, izrazito je bitno da čuvamo pluća od štetnih utjecaja. U tome nam osim vježbanja, boravka na otvorenom i, ako je moguće, prestanka pušenja, pomaže i hrana. 

Pročistite svoja pluća uz pomoć ovih 7 namirnica.

1. Banane

Banane su bogat izvor minerala kalija, esencijalnog za pravilan rad pluća.  Prema jednom istraživanju, konzumiranje dovoljno kalija, posebno u dječjoj dobi, pomaže u povećanju kapaciteta pluća. Banane su slatke i kalorične, pa su odlične kao užina, a mogu se kombinirati i s drugim voćem u smoothijima. Osim banana, kalij sadrže i avokado, tikvice i naranče.

2. Đumbir

Ova namirnica indijskog porijekla i specifičnog okusa je prirodna pomoć u čišćenju začepljenih zračnih prolaza i poboljšanju cirkulacije u plućima. Može se konzumirati na mnogo načina. Možete piti topli čaj od đumbira, a svježi đumbir možete naribati i jesti zajedno s medom što se često koristi kao narodni lijek protiv prehlade i nakupljene sluzi u plućima.

3. Tamnozeleno povrće

Tamnozeleno lisnato povrće poput špinata, kelja i kupusa ima protuupalno djelovanje i može zaštititi pluća od upala i infekcija. Naime, klorofil koji se nalazi u ovom povrću pomaže pri dotoku krvi u pluća, dok antioksidanti kao što su lutein štite pluća od slobodnih radikala. Ovo povrće je najbolje jesti skuhano (ne više od 10 minuta), a kombinacije s drugim namirnicama su beskonačne!

4. Batat

Batat ili slatki krumpir namirnica je koju definitivno morate uključiti u svoj plan prehrane za zdrava pluća. Bogat je antioksidansima i karotenoidima. Uz to je bogat vitaminom A i vitaminom C koji štite pluća od infekcija. 

5. Maslinovo ulje

I maslinovo ulje se može pohvaliti blagodatnim utjecajem na naša pluća. Naime, maslinovo ulje sadrži antioksidanse polifenole i vitamin E koji pluća štite od upala i infekcija. 

Jedna studija provedena na 871 ljudi otkrila je da oni koji su redovno konzumirali maslinovo ulje imali smanjeni rizik od astme.

6. Češnjak

Češnjak je možda najpoznatija namirnica koja ima široku primjenu i kao lijek. Bogat je vitaminima E, C, željezom, kalijem, natrijem te alicinom – sastojkom koji ima antibiotska svojstva. 

Odličan je i za zaštitu pluća od bolesti.
Naime, sadrži flavonoide koji potiču proizvodnju glutationa, koji zauzvrat sudjeluje u u ublažavanju štete nastale od kancerogenih tvari u organizmu
Često se koristi kao pomoć u liječenju bolesti poput bronihitisa. 

7. Čaj od kadulje

Još jedan narodni lijek koji je efektan u borbi za zdrava pluća je kadulja. Ova mediteranska biljka tisućama se godina koristi kao lijek za mnoge bolesti, a stari su Rimljani njome liječili upale grla i dišnih puteva.

Kaduljina snaga proizlazi iz njezinih antioksidativnih, antiupalnih i antiseptičkih svojstava.
Ako imate problema s bronhitisom ili sa začepljenim dišnim putevima pijte čaj od kadulje.
U 2 dc kipuće vode stavite pola čajne žličice kadulje i ostavite da stoji 5 minuta. Pijte 2 puta dnevno.

Foto: Unsplash