Menu
ZDRAVLJE

7 namirnica bogatih antioksidansima

hrana-bogata-antioksidansima

Antioksidanti su tvari koje štite stanice od slobodnih radikala, kemijskih spojeva koje tijelo proizvodi prilikom razgrađivanja hrane ili izloženosti nekim vanjskim faktorima (Sunce, zračenje, duhanski dim itd.). Slobodni radikali nerijetko uzrokuju oštećenja, odnosno oksidativni stres koji je povezan s mnogo bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, artritis, rak, Parkinsonova bolest itd.

Antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale i oslabljuju njihov utjecaj na stanice. Ima ih više od 1000 vrsta, svaki sa svojom funkcijom.

Iako i naše tijelo proizvodi antioksidanse, najbolji izvor ovih spasonosnih kemijskih spojeva se nalazi u hrani koju svakodnevno jedemo, pogotovo u povrću i voću.

U nastavku slijedi izbor od 7 preukusnih i zdravih namirnica koje su bogat izvor antioksidansa.

 

1. Brokula

Često se spominje važnost konzumacije zelenog povrća. Brokula je idealna jer se brzo priprema i može se jesti na puno načina. No, osim što je praktična, veoma je zdrava. Osim što sadrži vitamin C koji osim što štiti imunitet, potiče sintezu kolagena obnavlja stanice u organizmu.

U brokuli se nalazi i lutein, još jedan moćni antioksidans koji štiti oči i obnavlja vid.

Brokula također sadrži dodatne hranjive tvari, uključujući magnezij, fosfor, te željezo i cink u tragovima. Brokulu možete kuhati nekoliko minuta na pari da ne izgubi svoja nutritivna svojstva.

2. Bademi

Antioksidansi u bademima se nalaze u tankoj smeđoj opni tako da ako želite dobiti dobrobiti badema nemojte skidati kožicu. Osim toga, bademi su bogat izvor vitamina E koji funkcionira kao svojevrstan štit protiv štete nastale djelovanjem slobodnih radikala. Uz to je i bogat izvor omega-3 masnih kiselina koje štite zdravlje mozga i krvožilnog sustava.

Bademi mogu biti odlična zamjena za grickalice, ali nemojte pretjerati – bademi sadrže i puno masnoća.

3. Rajčice

Ovo slatko ljetno povrće je bogato razlličitim vrstama antioksidansa. U njoj se nalaze e karetonoidi beta-karoten, likopen te vitamini A i C.
Za razliku od brokule, antioksidativna svojstva rajčice se pojačavaju s kuhanjem.

4. Artičoke

Jedete li artičoke? Ako je odgovor ne, svakako preporučujemo da ih uključite u plan prehrane. Ovo povrće jedno od najbogatijih izvora različitih antioksidansa – od silimarina koji štiti od raka kože, vitamina C, polifenola te flavonoida. Zbog toga su odlični za izgradnju imuniteta, zaštitu od krvožilnih bolesti i raka.

5. Crveni kupus

Samo 98 grama crvenog kupusa sadrži mnogo vitamina i minerala, poput vitamina C, A, B6, kalija, tiamina i riboflavina. Sadrži i antioksidans antocijanin koji i daje ljubičastu specifičnu boju. Sadrži 4.5 puta više antioksidansa od zelenog kupusa.

6. Cikla

Cikla je supernamirnica i spada među najzdravije povrće. Sadrži folnu kiselinu, betacijanin (antioksidans zaslužan za njezinu ljubičastocrvenu boju), kao i željezo. Zbog ovih svojstava se često koristi kao lijek za različita oboljenja, ponekad čak i za leukemiju.

7. Tamna čokolada

Iako čokoladu često povezujemo sa šećerom, debljanjem i općenito nezdravim životnim stilom, tamna čokolada, tj. čokolada bogata kakaom (više od 70% kakaa) je dobra za zdravlje. Zašto? Upravo jer sadrži fitonutrijente flavonoide koji imaju antioksidativna svojstva i neka ih istraživanja povezuju sa smanjenim rizikom od oboljevanja od različitih bolesti.

 

Foto: Unsplash