Menu
ZDRAVLJE

Što jesti, a što ne jesti kada imate miome na maternici?

brokula na crnoj pozadini

Miomi (fibroidi) su blijede izrasline okruglastog oblika koje  rastu iz mišićnog tkiva u maternici. Mogu biti različitih veličina s različitim periodima rasta ili smanjivanja.
Rastu na tri mjesta:

 • izvan stijenke maternice,
 • unutar šupljine maternice
 • unutar stijenke maternice.

Nisu kancerogeni, ali ponekad znaju izazivati bol u trbuhu i bolne mjesečnice.

Ukoliko imate relativno blage simptome, uz redovnu tjelovježbu (za bolju prokrvljenost maternice) vam može pomoći određena vrsta hrane. Isto tako važno je znati i što ne jesti.

Što jesti ako imate miome?

Neki medicinski stručnjaci smatraju da previsoka razina estrogena u tijelu može izazvati miome na maternici, stoga predlažu pridržavanje dijete koja će smanjiti razine ovog ženskog spolnog hormona.

Biljke krstašice

Ova vrsta povrća može pomoći pri smanjivanju simptoma fibroida. Na našim tržnicama srećom postoji cijeli niz ovakvog povrća po povoljnim cijenama.
Najbolji način za konzumaciju ovih visoko nutritivnih namirnica je laganim kuhanjem na pari koje će zadržati nutrijente.

 • kelj
 • brokula
 • kupus
 • rotkvica
 • cvjetača

Pijte zeleni čaj

Zeleni čaj je odličan izvor polifenola, vrste antioksidansa koji pozitivno djeluju na mnogo toga, uključujući i na smanjenje razine estrogena u tijelu.
Pijte 4 dcl zelenog čaja dnevno, jednu šalicu možete piti ujutro, a drugu navečer.

U svakom slučaju je bitno piti što više tekućine. Ako ne želite piti zeleni čaj možete piti vodu ili raditi prirodne sokove od voća i povrća bogatog vitaminima.

Jedite hranu bogatu vitaminom D

Vitamin D može pomoći smanjiti rizik od mioma za gotovo 32 posto. Iako je najbolji izvor izlaganje sunčevoj svjetlosti, i hrana može pomoći u opskrbljivanju tijela ovim vitaminom.

Isprobajte ove namirnice:

 • žumanjci
 • obogaćeno mlijeko, sir i mliječni proizvodi
 • obogaćene žitarice
 • obogaćeni sok od naranče
 • masne ribe kao što su losos, tuna i skuša

Koju hranu biste trebale izbjegavati ako imate miome?

Na ovo pitanje je teško dati jednoznačan odgovor jer zbilja postoji cijeli niz namirnica koje mogu negativno utjecati, pa čak i pogoršati simptome povezane s miomima poput boli u donjem dijelu trbuha, zatvora, mučnine itd.

Hrana s visokim udjelom soli

Hrana s puno soli može znatno povisiti krvni tlak, a često žene s bolnim miomima imaju i povišen tlak. Stoga svakako nastojte što manje soliti hranu te za bolji okus više koristiti prirodne začine poput ružmarina, papra, kurkume, bosiljka, origana i drugih.

Proizvodi od soje

Iako se soja često reklamira kao odlična alternativa za meso i kravlje mliječne proizvode, ona zapravo nije dobra za konzumaciju ako imate problema s miomima. Naime, soja u sebi sadrži fitoestrogen, kemijski spoj koji se u tijelu ponaša kao estrogen stoga može pogoršati simptome mioma.

Umjesto primjerice sojinog mlijeka radije isprobajte bademovo ili zobeno mlijeko.

Crveno meso

Crveno meso sadrži puno zasićenih masnoća koje pogoršavaju upalne procese u tijelu i tako mogu loše utjecati na miome.
No, ovo ne znači da ne smijete uopće konzumirati meso. Svinjetinu i govedinu možete zamijeniti krtim mesom primjerice piletinom i puretinom. Uz to, ove su namirnice bogat izvor proteina

 

Naravno, nije samo hrana ta koja može izazvati bolne miome. Važno je paziti na tjelesnu težinu, što manje konzumirati alkohol i cigarete (ako konzumirate). Isto tako, ako imate intenzivnije simptome, nemojte se ustručavati otići kod doktora. Možda će vam pomoći određeni medicinski tretmani – od lijekova do neinvazivnih ili invazivnih tretmana.

Foto: Unsplash