Menu
VEZE

8 razloga manjka spolnih odnosa u braku

par-na-plazi

Intimni problemi između partnera mogu biti različiti, uključujući zdravstvene probleme, životne promjene, problemi u komunikaciji, druge probleme u vezi,  probleme s mentalnim zdravljem ili pak nuspojave lijekova.

U nastavku smo izdvojili neke najčešće boljke koje otežavaju zadovoljavajući spolni život u braku i vezama.

Zdravstveni problemi

Ako vi ili vaš partner imate zdravstvenih problema, to može utjecati na vašu želju (ili čak i sposobnost) za seksom. Poznato je da nekoliko zdravstvenih stanja, uključujući dijabetes, rak, cirozu jetre i bolesti srca, smanjuju libido.
Neka stanja ili bolesti čak mogu  učiniti spolne odnose teškim, bolnim ili čak nemogućima.

Životne promjene

Svi se suočavamo s izazovima u životu koji utječu na naše zdravlje i sreću. U tim je trenucima normalno da se seksualna želja smanji jer smo više usredotočeni na prolazak kroz taj stres, a kasnije smo fokusirani na ponovno uspostavljanje ravnoteže.

Životne promjene mogu biti različite, uključujući:

gubitak posla
financijska pitanja
ggubitak voljene osobe ili drugi značajan gubitak)
stres zbog posla, selidbe, obiteljskih problema itd
prinova u obitelji

Poteškoće u komunikaciji

Ako vi i vaš partner imate poteškoća u komunikaciji, to će utjecati na vašu povezanost i bliskost. Teško je imati zadovoljavajuće intimne odnose s partnerom ako se osjećate udaljeno i nepovezano jedno s drugim. Emocionalna povezanost je preduvjet za seks, posebno za žene.

Nedostatak komunikacije o seksu je nešto s čime se susreće mnogo parova. Toliko je ljudi neugodno razgovarati o seksu pa upadaju u rutinu seksa koja se čini manueliziranom i ne zadovoljavajućom.

Hormonske promjene

Estrogen, progesteron i testosteron itekako utječu na žensku seksualnu želju Ako hormoni postanu neuravnoteženi, to može dovesti do pada libida.

Hormonske fluktuacije mogu se pojaviti iz više razloga, uključujući:

trudnoću
menopauzu
dob
PMS
stres
lijekovi, itd.

Problemi s mentalnim zdravljem

Mentalno zdravlje  također može utjecati na pad libida u oba partnera. Specifični problemi mogu uzrokovati promjene u kemiji mozga koje smanjuju seksualnu želju i narušavaju nečiju sposobnost seksualne aktivnosti.

Problemi s mentalnim zdravljem uključuju:

depresija
anksioznost
shizofrenija
posttraumatski stresni poremećaj (PTSP)
poremećaji hranjenja9
poremećaji osobnosti9

8. Nuspojave lijekova

Lijekovi su ponekad potrebni za liječenje stanja fizičkog zdravlja ili mentalnog zdravlja; međutim, mogu utjecati na naše hormone i poremetiti  razinu seksualne želje. Lijekovi koji utječu na seksualni nagon često imaju mehanizme koji utječu na biološke ili hormonske medijatore libida.
Stoga je jako bitno da istražite uz pomoć liječnika imaju li lijekovi koje uzimate određene nuspojave.

Ako vaš seksualni život jenjava ili ga više uopće nemate, svakako razgovarajte s partnerom o svojim brigama. Pritom pripazite da mu pristupite nježno i izbjegavate osobne kritike – pogotovo one koje počinju s “ti uvijek…”. Ako se vaš partner osjeća napadnuto, neće htjeti sudjelovati u razgovoru.

Foto: Unsplash