Menu
ZDRAVLJE

Prirodni načini borbe protiv artritisa

prirodni-nacini-borbe-protiv-artritisa

Artritis je jedna od pošasti suvremenog doba. Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti 23% odraslih Amerikanaca pati od ove kronične bolesti, dok se procjenjuje da u Hrvatskoj 45.000 osoba boluje od reumatoidnog artritisa, jedan od brojnih oblika ove bolesti.  Iako artritis može pogoditi sve dobne skupine, on najčešće napada osobe srednje i starije životne dobi, pogotovo žene. Najčešći oblici su osteoratritis (OA) i reumatoidni artritis (RA).

Iako se najčešće propisuju terapije lijekovima (od kojih su mnogi agresivni i mogu izazvati razne nuspojave), protiv ove bolesti zglobova se možemo boriti i uz malu pomoć majke prirode.

U nastavku pročitajte o prirodnim načinima borbe protiv artritisa.

 

1. Jedite namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama

Ako smo ono što jedemo, onda definitivno moramo jesti zdravu hranu želimo li biti zdravi.  Postoji mnogo istraživanja koja su ukazala na povezanost prehrane namirnicama bogatima omega-3 masnim kiselinama i artritisom. Ove zdrave masnoće prisutne u ribi, orasima, sjemenkama lana ili špinatu imaju antiupalno djelovanje koje može znatno ublažiti simptome artritisa. Postoji još hrane koja ima dokazano protupalno djelovanje.
U svoju prehranu uključite i voće poput kivija, ananasa, grožđe; maslinovo ulje, koprivu i namirnice bogate željezom (jaja, riba, perad)

2. Izbjegavajte suhomesnate proizvode

Industrijski procesuirani suhomesnati proizvodi se često nalaze na listama hrane koju trebate izbjegavati ukoliko bolujete od artritisa. Zašto? Zato što sadrže sastojke koji potiču upalne procese u ljudskom organizmu, ali i neke druge (visoki udio zasićenih masnoća i kolesterola) koji mogu nepovoljno djelovati na naše zdravlje.
Ako povremeno pojedete fetu šunke ili salame, to ne bi trebao biti problem – bitno je da što više ograničite unos takve hrane. Osim suhomesnatih proizvoda, na osobe oboljele od artritisa loše utječu i rafinirani ugljikohidrati (peciva i kruh) – oni se razgrađuju u šećer, a šećer potiče upale.

3. Održavajte zdravu tjelesnu težinu

Održavanje zdrave tjelesne težine uz pomoć dobre prehrane i redovitog kretanja i tjelovježbe pomaže u smanjivanju opterećenja na zglobovima.

4. Termoterapija

Ako bolujete od reumatoidnog artritisa, mogla bi vam pomoći termoterapija, odnosno terapija toplinom ili hladnoćom. Jedno istraživanje je ukazalo na pozitivne učinke kupki s parafinskim voskom za šake.

5. Pozovite koprivu u pomoć

Ova super biljka ima mnogo blagodati za zdravlje, a odlična je i za ublažavanje simptoma artritisa. List koprive je odobren od strane medicinskih stručnjaka kao prirodni lijek protiv artritisa.
Možete lupati listovima koprive po bolnim zglobovima (ovo se zove urtikacija), a možete naprosto konzumirati čaj od koprive ili u specijaliziranim prodavaonicama kupiti tinkturu od koprive.