Menu
ZDRAVLJE

Kako 12 tjedana istezanja može poboljšati zdravlje srca

Samo 12 tjedana pasivnog istezanja može pomoći vaskularnom sustavu i poboljšati protok krvi, prema novom istraživanju, izvještava Healthline.

Istraživači sa Sveučilišta u Milanu u Italiji otkrili su da su oni koji se bave pasivnim istezanjem povećali protok krvi u svojim arterijama i smanjili krutost arterija.

“Krvni tlak je smanjen, krutost centralne i periferne arterije smanjena je, a vaskularna funkcija povećana je nakon 12 tjedana pasivnog treninga istezanja”, napisali su autori studije.

Napominju da ovakvo istezanje može poboljšati zdravlje srca.

Pasivno istezanje je protezanje gdje vanjska sila pruža rastezanje. To se može dogoditi pomoću partnera koji se proteže, dodataka za istezanje ili gravitacije.

Istraživači su obuhvatili 39 zdravih muškaraca i žena i podijelili ih u dvije skupine.

Jedna je skupina bila upućena na istezanje nogu pet puta tjedno u trajanju od 12 tjedana, a druga nije radila istezanje nogu.

Oni koji su se svakodnevno istezali, vidjeli su poboljšanje svog krvožilnog sustava. Istraživači kažu da bi to moglo imati posljedice za bolesti koje uključuju promjene u krvotoku, kao što su srčani udar i moždani udar.

Međutim, upozoravaju na to da je potrebno još istraživanja o istezanju i njegovom utjecaju na krvožilni sustav.

No, svakako je ova studija o istezanju obećavajuća, ali potrebno je više podataka o ljudima koji imaju srčane bolesti, dijabetes, visok krvni tlak i druge oblike vaskularnih bolesti.

 

Izvor: https://www.healthline.com/health-news/how-12-weeks-of-stretching-can-improve-your-heart-health#How-to-improve-your-arteries

Foto: Unsplash