Menu
ZDRAVLJE

10 savjeta za očuvanje zdravlja očiju i u srednjoj dobi

zdravlje-ociju

Vjerovatno vam je svima poznata ona rečenica koju bi roditelji, bake i djedovi govorili: “Jedi mrkvu, imat ćeš dobar vid.” To nije jedna od onih narodnih mudrosti bez pokrića. Doista, hrana koju jedemo utječe na naš vid.

Oči, kao i cijelo naše tijelo, također stare. Primjerice, nakon 40-e, primijetit ćete da teže vidite objekte izbliza. To se događa jer leća unutar oka počinje gubiti sposobnost mijenjanja oblika – proces koji se zove prezbiopija.

Međutim, mnogi će tek kad počnu imati problema s očima, poput nemogućnosti da vide na većoj udaljenosti, crvenilo očiju, mutan vid ili bol u području oka i oko njega, shvatiti da nešto nije u redu.

No, svakako je bolje spriječiti nego liječiti (narodna mudrost koja je također mudrost s razlogom), pa smo vam zato pripremili 10 savjeta za očuvanje zdravlja očiju i u srednjoj dobi.

1. Pijte barem 1,5 litara vode dnevno – voda je izrazito bitna za hidratizaciju oka što zauzvrat smanjuje naprezanje očiju

2. Jedite puno povrća i voća.

3. U prehranu uključite hranu bogatu omega 3 masnim kiselinama – tuna, losos, bakalar, skuša, soja, orašasti plodovi,

4. U prehranu uvrstite hranu bogatu cinkom – cink se nalazi u iznutricama, grahu, zobenim pahuljicama, siru, špinatu, orašastim plodovima…

5. Nosite sunčane naočale s ugrađenim UV filterima

6. Ukoliko nije potrebno, ne provodite previše vremena pred ekranima

7. Prakticirajte dobru higijenu očiju, posebno ako koristite šminku ili kontaktne leće.

8. Pijte umjereno – stručnjaci za žene preporučuju 1 čašu vina dnevno.

9. Prestanite pušiti – pušenje povećava vjerojatnost za razvoj očnih bolesti poput glaukoma, makularne degeneracije, sive mrene (katarakta) ili sindroma suhog oka

10. Jedite hranu bogatu vitaminom A i C – ova dva vitamina su esencijalna za zdravlje očiju. Vitamin A osigurava funkciju mrežnice i noćnog vida, dok vitamin C štiti leću oka od zračenja.

Hrana bogata vitaminom A: brokula, špinat, riblje ulje, žumanjak, mrkva…
Hrana bogata vitaminom C: rajčica, naranča, limun, lisnato povrće…