Menu
ZDRAVLJE

Ovo su najčešći mitovi o šećeru

Šećer je neizostavni dio prehrane milijarde ljudi, ali se ujedno radi i o jednom od najkontroverznijih aspekata ljudske prehrane, pogotovo u vremenu kad stanovnici zapadnih zemalja postaju sve gojazniji i gojazniji.

Nepobitna je činjenica da prehrana s puno šećera doprinosi debljanju, a time i bolestima krvožilnog sustava, dijabetesu i drugim bolestima.

No, postoji mnogo mitova o šećeru koji su zanimljivi jer se ne poklapaju s nekim zdravorazumskim zaključcima o ovom tako neodoljivom i slatkom dijelu naših prehrambenih navika.

Samo slatkiši sadrže šećer

Logično, zar ne? No, istina je u tome da se šećer dodaje u mnoge namirnice koje na prvu ne biste povezali sa šećerom. Šećer se dodaje jogurtima, zobenim pahuljicama, kukuruznim pahuljicama, mlijeku, dresingima za salate, pa čak i dijetalnoj hrani. 

Zato je jako bitno pogledati deklaraciju na proizvodu i vidjeti koliko proizvod ima šećera. 

Prirodni šećeri su zdravija alternativa

U zadnje se vrijeme kao alternativa običnom, bijelom šećeru nude takozvani prirodni šećeri, poput šećera agave, javora ili čak meda. Međutim, vašem tijelu je sasvim svejedno. Naime, sve šećere vaše tijelo razgrađuje na monosaharide i uglavnom svi imaju 4 kalorije po gramu, izjavila je doktorica Amy Goodson za Healthline.

Pročitajte članak: Med nije samo zamjena za šećer  – 6 zanimljivih činjenica o medu koje  niste znali

Ako izbacite samo šećer iz prehrane, smršavit ćete

Mnogima je izbacivanje šećera iz prehrane pomoglo smanjiti broj na vagi, ali često izbacivanje samo šećera nije dovoljno. Na kraju krajeva, sve ovisi o vašem ukupnom dnevnom unosu kalorija i potrošnji. Ako izbacite šećer, ali svejedno pojedete, primjerice, puno crvenog mesa i druge masne hrane, to vam neće puno pomoći u mršavljenju. 

Najbolji recept za mršavljenje je umjerena konzumacija hrane, redovita tjelovježba i konzumacija voća i povrća. 

Šećer se ne smije konzumirati svakodnevno

Mnogi misle da ako je šećer već toliko štetan, bolje ga je što manje konzumirati. Istina, ali isto treba uzeti u obzir da je u redu i svakodnevno jesti namirnice koje sadrže šećer ako ne pretjerujemo. Naime, prosječan čovjek koji unosi 2000 kalorija dnevno, trebao bi unositi manje od 36, odnosno 25 grama šećera. 

Pročitajte članak: 5 koraka do željene tjelesne težine u srednjim godinama

Može se pretjerivati u konzumaciji voća

Svakako, šećer iz voća je manje štetan od onog koji se nalazi u industrijski procesuiranoj hrani. Stručnjaci zbog toga često preporučuju zamjenu industrijskoh šećera voćem kao zdravijom alternativom. No, to ne znači da uopće nije štetan, pogotovo u većim količinama. Dakle, ne treba pretjerivati ni u konzumaciji voća.

Radije podijelite voće u porcije ili se ograničite na samo određenu količinu voća za jedan dan. Isto tako, imajte na umu da neko voće (npr. banana, ananas ili lubenice) ima veći udio šećera od drugih voćki (npr. bobičasto voće) 

Foto: Unsplash