Menu
NOVOSTI

Zimsko povrće koje će vas ugrijati i zaštititi od bolesti

Zimi naše tijelo traži drukčiju hranu od one ljetne. Tijelo nam zahtijeva više energije za zaštitu od hladnoće pa često posežemo za težom hranom. No, s obzirom na to da zimi uglavnom imamo i slabiji imunitet, jako je bitno konzumirati sezonsko povrće.  Srećom, većina povrća koje uspijeva zimi bogato je vitaminom C i antioksidansima.

1. Raštika

Jedna od osnovnih zimskih namirnica u Dalmaciji, raštika spada u kupusnjače. Iznimno je otporna na hladnoću. Kao i drugo tamnozeleno povrće, prava je nutritivna bomba.

Ima specifičan, gorčasto – sladak okus. Siromašna je kalorijama, ali je bogata kalcijem, vitaminima B, C, E i K te omega-3 masnim kiselinama. Upravo su omega-3 masne kiseline bitne za zdravlje mozga, a vitamin K i kalcij za zdravlje kostiju, dok visoka razina vitamina C će definitivno ojačati imunitet. 

Kao i drugo povrće, preporučuje se kuhanje raštike na pari, ne više od 10 minuta. 

2. Kelj

Još jedno zimsko povrće, kelj je izvrstan izvor vitamina C. Sirovi kelj sadrži nevjerojatnih 200 % od dnevnog potrebnog unosa vitamina C. Uz to, predstavlja dobar izvor mangana, kalcija i željeza. Osim vitamina i minerala, sadrži antioksidanse i druge spojeve koji štite organizam od različitih bolesti (npr. glukozinolati).

3. Cikla

Cikla spada u jedno od najzdravijih vrsta povrća, te je idealna za zaštitu od zimskih bolesti.
Cikla uništava upale. Kronična upala korijen je bilo koje kronične bolesti, i to ne samo srčanih bolesti, Alzheimerove bolesti, raka i dijabetesa, već i poteškoća u gubitku suvišnih kilograma – što može biti učinak kronične upale štitnjače.

Cikla sadrži crveni pigment, odnosno betanin – svatko tko je ikada gulio ciklu golim rukama zna koliko ovoga pigmenta ovo povrće sadrži. Betanin detoksificira tijelo produkcijom enzima u jetri.

4. Crveni kupus

Iako se kod nas često konzumira obični kupus, ni crveni kupus nije bez svojih dobrobiti. Svoju crvenu boju može zahvaliti antocijaninu, antioksidansu koji povoljno utječe na zdravlje srca.

Osim toga, crveni kupus je bogat vitaminom B, vitaminom K, vitaminom A, te vitaminom C (89 grama sadrži čak 85% preporučene dnevne doze ovog vitamina), kao i  karetonoidima, sulforafanom i ostalim antioksidansima bitnima za zdravlje zimi. 

5.Mrkva

Ovo svijetlonarančasto povrće slatkastog okusa također spada u povrće koje je najbolje jesti zimi. Mrkva je možda najbolji izvor vitamina A – jedna velika mrkva od 70 grama sadrži čak 241% preporučene dnevne doze ovog vitamina. Vitamin A igra veliku ulogu u izgradnji i zaštiti imuniteta, zdravlju očiju, a navodno štiti lice od akni. 

Pročitaj članak: 4 znaka prema kojima ćete prepoznati nedostatak vitamina.

Foto: Unsplash