Menu
MENOPAUZA / ZDRAVLJE

Važnost kvalitetnog sna: Kako san utječe na vaše zdravlje i dobrobit

Dobar san ima izuzetnu važnost za zdravlje. Nedostatak kvalitetnog sna može dovesti do niza zdravstvenih problema, a ovdje ćemo navesti samo neke:

Fizičko zdravljeNedostatak sna može povećati rizik od srčanih bolesti, debljine, dijabetesa tipa 2 i drugih kroničnih bolesti.

Mentalno zdravljeDobar san igra ključnu ulogu u reguliranju raspoloženja i smanjenju rizika od anksioznosti i depresije.

Kognitivne funkcijeSan je ključan za kognitivne funkcije poput koncentracije, pažnje, pamćenja i sposobnosti donošenja odluka.

Imunološki sistemNedostatak sna može oslabiti imunološki sistem, što povećava sklonost infekcijama.

Fizička izdržljivostDobar san je važan za oporavak mišića i tkiva, što je bitno za očuvanje općeg zdravlja i dobrobiti.

Sada, kada smo razjasnili važnost kvalitetnog sna, važno je napomenuti da su poremećaji spavanja česti simptomi perimenopauze i menopauze. Donosimo nekoliko savjeta za bolji i kvalitetniji san dr. Christine Northrup, stručnjakinje za menopauzu.

Izbjegavajte alkohol

Iako konzumacija alkohola može brzo uspavati, važno je razumjeti da ima negativan utjecaj na san. Alkohol može poremetiti vaš cirkadijanski ritam i REM fazu sna, koja je ključna za obnovu tijela i uma. To često rezultira buđenjem s osjećajem umora. Osim toga, alkohol smanjuje razinu anti-diuretskog hormona (ADH), što može uzrokovati učestale noćne posjete toaletu.

Ograničite unos kofeina

Važno je znati da žene probavljaju kofein mnogo sporije od muškaraca, što znači da čak i jedna šalica kave ujutro može kasnije utjecati na kvalitetu vašeg sna, posebno ako ste osjetljivi na kofein.

Redovito vježbajte

Redovito vježbanje može znatno poboljšati kvalitetu i trajanje sna. Fizička aktivnost pomaže da se osjećate umornije prije spavanja i smanjuje razinu stresa. Također, lagane joga vježbe mogu smiriti parasimpatički živčani sustav, što dodatno pomaže opuštanju prije spavanja. Važno je napomenuti da energično vježbanje treba izbjegavati tri do šest sati prije spavanja.

Nabavite kvalitetan madrac

Bitno je osigurati da madrac koji koristite podržava vaše tijelo i ne stvara nepotrebni stres na zglobovima. Ne zaboravite da je investiranje u dobar madrac izuzetno važno, s obzirom na to da trećinu svog života provodimo spavajući!

Spavajte u potpuno zamračenoj sobi

Prekomjerna svjetlost u spavaćoj sobi – poput umjetne svjetlosti koju emitiraju ulične svjetiljke, televizori ili pametni telefoni i drugi uređaji – može poremetiti vaš cirkadijanski ritam tako što smanjuje proizvodnju melatonina.

Jedite namirnice s niskim glikemijskim indeksom

Visoki šećer u krvi i inzulin često su povezani s lošim snom jer su povezani s visokom razinom kortizola noću. Kada je noću razina kortizola visoka, vaša REM faza sna je poremećena. Zato se ujutro osjećate umorno, bez obzira koliko sati spavanja ste dobili.

Nemojte jesti prije spavanja

Postoji nekoliko razloga zbog kojih veliki obrok prije spavanja nije najbolja ideja, uključujući mogućnost povećanja broja kilograma ako to činite redovito. Osim toga, vaše tijelo bolje probavlja hranu kada ste u uspravnom položaju. Dakle, ležanje u snu nakon teškog obroka može uzrokovati žgaravicu ili refluks.

Budući da vam je potrebno oko 3 sata da se vaš želudac isprazni nakon obroka, dobro je ne jesti barem 3 sata prije spavanja. Međutim, lagani zalogaj (primjerice  s visokim udjelom bjelančevina i malo rafiniranih ugljikohidrata) je u redu i čak može pomoći nekima da bolje spavaju.

Blagotvorni učinci biljnih lijekova za vaše zdravlje

Ljekovite biljke mogu biti vrijedan alat u razvijanju psihičke otpornosti, a njihova povijesno poznata terapeutska svojstva doprinijela su razvoju suvremene fitoterapije. Priroda definitivno može pomoći, a jedna od biljaka tradicionalno korištenih za ublažavanje simptoma stresa, psihičke napetosti, nemira i nesanice jest Valerijana (Valeriana officinalis).

Nadamo se da smo vam jasno predočili koliko je značajan kvalitetan san za vaše zdravlje. Slijedeći ove smjernice, moći ćete uživati u mirnom snu i osjećati se bolje, čak i tijekom perimenopauze i menopauze.