Menu
MENOPAUZA

Uz Svjetski dan menopauze | Slavimo naše drugo proljeće

Znate li da menopauza na japanskom znači drugo proljeće? Ako ne znate, zato smo mi tu da vam pričamo. O tome i o svim drugim aspektima ovog važnog životnog razdoblja koje sretno može proživjeti svaka žena.

Danas pričamo o menopauzi povodom Svjetskog dana menopauze koji se obilježava na današnji dan, 18. listopada svake godine. Ova inicijativa ima za cilj povećati svijest o menopauzi i njezinim utjecajima na žensko zdravlje te promicati priču, odnosno razgovor o tome kroz što žene prolaze u ovome razdoblju.

Menopauza je značajno životno razdoblje za žene, iako se još uvijek nedovoljno razgovara ili razumije što je ona zapravo. Evo nekoliko aspekata koji ukazuju na važnost menopauze:

  1. Fiziološke promjene: Menopauza označava kraj reproduktivnog razdoblja žene i donosi brojne fiziološke promjene, uključujući prestanak menstruacije i smanjenje razine estrogena. To može utjecati na različite aspekte ženskog zdravlja.
  2. Zdravstveni rizici: Smanjenje razine estrogena tijekom menopauze povezano je s povećanim rizikom od osteoporoze, srčanih bolesti, problema sa snom i drugih zdravstvenih problema. Razumijevanje tih rizika i pravilna skrb tijekom menopauze mogu pomoći u očuvanju zdravlja.
  3. Psihološki aspekti: Menopauza može dovesti do psihičkih promjena kao što su valunzi, promjene raspoloženja i poteškoće sa spavanjem, što može značajno utjecati na kvalitetu života. Potpora i razumijevanje u ovom razdoblju su ključni.
  4. Važnost razgovora: Razgovor o menopauzi pomaže u smanjenju stigme i tabua povezanih s tim procesom te potiče žene da traže informacije i podršku od zdravstvenih stručnjaka i drugih žena.
  5. Individualna iskustva: Svaka žena doživljava menopauzu na svoj način. Važno je prepoznati individualne potrebe i prilagoditi pristup skrbi i podršci svakoj ženi tijekom ovog razdoblja.

Ukratko, menopauza je važno razdoblje u životu svake žene koje zahtijeva pažnju, brigu i podršku kako bi se očuvalo zdravlje i dobrobit žena tijekom ovog drugog proljeća u kojem se uistinu može dogoditi procvat.