Menu
MENOPAUZA

Evo kakvi se psihički simptomi mogu pojaviti u menopauzi

Smanjena proizvodnja ženskih spolnih hormona u perimenopauzi i menopauzi ne izaziva samo fizičke simptome poput noćnog znojenja, vaginalne suhoće, debljanja ili promjena na koži, već i one psihičke prirode.

U nastavku slijedi 6 psihičkih simptoma u menopauzi.

1. Tjeskoba

Tjeskoba ili anksioznost je čest psihički simptom u perimenopauzi i menopauzi. Može biti posljedica ostalih fizičkih i psihičkih promjena kroz koje prolazimo u perimenopauzi, a velike su šanse da ćete imati tjeskobu ako ste i prije osjećale tjeskobu.

Borite se protiv tjeskobe meditacijom, zdravom prehranom, čestom fizičkom aktivnošću ili uz pomoć prirodnih pripravaka o kojima možete čitati u našem članku 5 prirodnih načina za ublažavanje anksioznosti.

2. Poteškoće u koncentraciji

Ne možete pratiti razgovor ili čitati duže od nekoliko minuta? Vjerojatno imate poteškoće u koncentraciji. I one su jedna od promjena izazvanih menopauzom.  Estrogen nadasve pozitivno utječe na mozak, pa njegov manjak utječe na snižavanje kognitivnih funkcija, što dovodi do poteškoća u koncentraciji.

Međutim, nije sve izgubljeno! Koncentraciju možete poboljšati mentalnim vježbama, čestim šetnjama u prirodi i izbjegavanju stresa (onoliko koliko je to moguće).

3. Depresija

Najčešće se javlja u perimenopauzi. Između 8 i 15 posto žena iskusilo je depresiju u ovom razdoblju zahvaljujući nestabilnim razinama hormona.  Razina hormona estrogena  perimenopauzi počinje opadati i zauzvrat utječe na disbalans razine serotonina – neurotransmitera kojeg istraživanja povezuju s depresijom.

Više o depresiji u  perimenopauzi i menopauzi možete pročitati u našem članku Kako se nositi sa simptomima depresije u perimenopauzi.

4. Razdražljivost

Česta boljka u perimenopauzi kao i u postmenopauzi, a sve zbog emocionalnih i fizičkih učinaka ovog biološkog prijelaza. Razdražljivosti mogu pridonijeti drugi simptomi kao što su nedostatak koncentracije, gubitak libida te nesanica.

5. Problemi s pamćenjem

U menopauzi nemamo samo probleme s koncentracijom, već i sa pamćenjem. Takozvana mentalna magla (brain fog) učestala je u perimenopauzi. Prema jednom istraživanju čak 60% žena koje su tek ušle u menopauzu imale su simptome magle u mozgu.
Simptomi magle u mozgu su:

  • nemogućnost koncentracije
  • zaboravljanje
  • zbunjenost
  • problemi s motorikom

Magla u mozgu može biti simptom nekih drugih medicinskih stanja poput depresije, lupusa, anemije, dijabetesa itd.

6. Napadaji panike

Žene su dvostruko podložnije napadajima panike od muškaraca, i to najčešće tijekom PMS-a, trudnoće i menopauze. Stručnjaci tvrde kako i napadaje panike uzrokuje hormonalni disbalans. Često su povezani s anksioznošću.

Simptomi napadaja panike su ubrzano kucanje srca, osjećaj gušenja, pritisak u prsima i glavi, znojenje, ukočenost itd.

Mogu se spriječiti pomoću različitih tehnika, primjerice:

  • tehnikom dubokog disanja
  • šetnjom
  • izbjegavanjem alkohola i opijata
  • meditacijom

Foto: Pexels

Za više informacija o menopauzi naručite naš 
Rokovnik i vodič kroz menopauzu