Menu
NOVOSTI / ZDRAVLJE

Prirodom protiv anksioznosti – evo što može pomoći

Stres i njime izazvana anksioznost su pošast suvremenog doba. Anksioznost je jedan od brojnih poremećaja raspoloženja i može imati biološke i socijalne uzroke.  Prema statistikama, vjerojatnost je dva puta veća da će žena oboljeti od anksioznog poremećaja u svom životu. Anksioznost se najčešće liječi lijekovima ili kognitivno-bihevioralnom terapijom.

Osim toga, anksioznost može biti i jedan od simptoma menopauze, prouzrokovan hormonalnim promjenama. Ali, postoji puno prirodnih načina za ublažavanje simptoma anksioznosti, poput palpitacija srca, boli u trbuhu, mučnine, glavobolje itd.

Danas smo za vas izdvojili 5 prirodnih načina za ublažavanje anksioznosti.

  • Udišite ili utrljajte eterično ulje lavande

Lavanda je poznata po svojim umirujućim svojstvima. Miris koji ispušta pozitivno djeluje na živce tako što ih opušta. Jedna studija objavljena u časopisu Physiology & Behavior (2005) provedena na 200 ispitanika  otkrila je da udisanje lavande umanjuje tjeskobu i poboljšava raspoloženje. Jednak efekt će imati i ukoliko utrljate nekoliko kapi eteričnog ulja u zapešća ili na vrat. 

  • Vježbajte 20 minuta dnevno

Fizičkom aktivnošću ćete svakako otjerati od sebe one anksiozne misli. Mnogi stručnjaci smatraju da je dovoljno 20 do 30 minuta dnevno fizičke aktivnosti. Osim što ćete uspostaviti rutinu i razviti otpornost na stres, energiju ćete preusmjeriti u fizičku aktivnost i na kraju dana ćete se osjećati umorno i lakše ćete zaspati. 

  • Pijte čaj od kamilice

Čaj od kamilice je već stoljećima poznato kao efektivno prirodno sredstvo za smirenje. Antioksidans apigenin i aminokiselina glicin opuštaju živce i mišiće. Osim toga, dobra je i za borbu protiv nesanice, želučanih tegoba i viška kilograma.

  • Upijajte vitamin D na suncu

Vitamin D je jedan od najbitnijih elemenata za zdravlje. Osim što potiče gubitak kilograma, gradi kosti, održava imunitet, ima bitan utjecaj na naše raspoloženje.
Nekoliko je istraživanja pokazalo da je nedostatak vitamina D povezan s depresijom i anksioznošću. Vitamin D se nalazi u nekim namirnicama primjerice u gljivama, masnoj ribi, jajima, ali najbolje se dobiva  izlaganjem sunčevoj svjetlosti. Ako se osjećate loše, izađite u prirodu na sunce i upijajte ga barem 15 minuta. 

  • Jedite jogurt, tamnu čokoladu i losos

Naravno, ne odjednom.
Iako još nema definitivnih zaljučaka, stručnjaci ipak smatraju da konzumacija jogurta s probiotičkim kulturama može imati pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje. Naime, jogurt može blokirati slobodne radikale i neurotoksine koji dovode do pojave anksioznosti.

Tamna čokolada sadrži antioksidanse flavonoide koji poboljšavaju moždane funkcije i smanjuju simptome anksioznosti. No, tamna čokolada nije samo zdrava već i jako ukusna. Pazite samo da ne pretjerate jer sadrži puno kalorija.

Vjerojatno to već znate, ali losos je poznat po tome što sadrži visoke razine omega-3 masnih kiselina, koje su, među ostalim, zaslužne za zdravlje mozga. Omega-3 masne reguliraju hormone “zaslužne” za raspoloženje – dopamin i serotoninkiseline. Imaju i antiupalna svojstva koja smanjuju upalne procese u organizmu prouzrokovane anksioznošću.

Ako ćete u svoju prehranu ubaciti zdrave namirnice, izbacite one nezdrave! Preporučujemo da  izbacite presoljenu hranu, jednostavne ugljikohidrate i rafinirane šećere koji imaju upalna svojstva koja mogu dodatno pogoršati simptome anksioznosti.

Foto: Unsplash

Za više informacija o menopauzi naručite naš 
Rokovnik i vodič kroz menopauzu