Menu
MENOPAUZA

Evo koji su okidači za migrenu u menopauzi

Prema istraživanjima, vjerojatnost da će žena imati migrene je tri puta veća nego kod muškaraca. To je zato jer na migrene, odnosno intezivne, pulsirajuće glavobolje utječe hormonalni disbalans, odnosno snižene razine estrogena. Mnogim ženama koje su prije menopauze imale česte migrene, one u tom razdoblju nestanu, a nekima se tek tada počinju pojavljivati snažne glavobolje.

Migrene su često popraćene sljedećim simptomima:
– mučnina
– osjetljivost na svjetlo
– vrtoglavica

Osim hormonalne fluktuacije, okidači za migrenu u menopauzi mogu biti:

– stres
– glad
– loša prehrana
– jako svjetlo
– manjak željeza

Kako ublažiti migrene u menopauzi?

Iako se tableta protiv bolova čini najbržim i najefektnijim rješenjem za migrenu, ona ipak ima kratkoročni učinak. Iako se ne zna točan uzrok migrena, pridržavanjem određenih savjeta ih je moguće umanjiti. No, ukoliko vam ništa ne pomaže, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Promjenite prehranu. Ono što jedete često utječe na intenzitet migrena. Iako migrene ne izaziva ista hrana svakome, neke od namirnica koje mogu potaknuti migrene su: čokolada, kofein, mliječni proizvodi ili sirevi. I u ovom slučaju vrijedi da se što više jede raznovrsnih namirnica poput voća i povrća i što manje industrijski prerađene hrane.

Vježbajte. Mnogo smo pričali i pisali o dobrobitima vježbanja, jedne od tri osnove ljudskog zdravlja. Vježbanje može pomoći i u smanjenju migrena. Stručnjaci predlažu barem pola sata fizičke aktivnosti pet puta tjedno.

Pijte vodu. Kada ne pijemo dovoljno vode, naš organizam dehidrira i to se može manifestirati u obliku migrene. Iako još ne postoji znanstveni konsenzus oko povezanosti pijenja vode i glavobolje, jedno istraživanje je pokazalo da su se ljudima koji su počeli češće piti vodu (1,5 litre dnevno) smanjila učestalost i intenzitet glavobolja.