Menu
NOVOSTI

Vitamin D ublažava simptome menopauze

Iako je vitamin D važan za svakoga, ženama iznad 40 je izrazito potreban jer regulira i ublažava simptome predmenopauze i menopauze.

1.Depresija:

Vrlo čest, ali i ozbiljan simptom perimenopauze i menopauze je depresija, a nedostatak D vitamina tome samo može pridonijeti. Ako se osjećate kao da ne možete jasno razmišljati, ne pamtite i ne možete se koncentrirati, vitamin D bi mogao pomoći.

 

2.Osteoporoza

Stanjivanje i slabljenje kostiju je opasno, a kako i mišići slabe, ravnoteža nam je ugrožena, što može dovesti i do lomova. Prema dr. Andrei Singer svaka druga žena iznad 50. će pretrpjeti frakturu uzrokovanu osteoporozom.

Nemojte misliti samo na kalcij u ovakvim situacijama, treba vam i D vitamin kako bi tijelo pravilno upilo taj kalcij.

 

3.Visoki tlak i srčane bolesti

Otprilike 10 godina nakon menopauze povećava se rizik srčanih bolesti kod žena, pa se tu izjednačavamo s muškarcima istih godina. Zanimljivo je što su to bolesti koje se mogu spriječiti, kao i visok krvni tlak, stoga uzimajte vitamin D.

4.Dijabetes

Rizik za dijabetes se povećava kako nam opadaju razine hormona te imamo manje kontrole nad razinama šećera u krvi, a dovoljno vitamina D pomaže tijelu da učinkovitije iskoristi inzulin.

 

5.Rak

Ljudi u toplijim podnebljima jako rijetko dobivaju neke tipove raka, pa su znanstvenici to povezali s vitaminom D, koji je najučinkovitiji preko sunčevih zraka.

 

6.I sve ostalo…

Autoimune bolesti, kronični osjećaj umora, pretilost, multipla skleroza, sindrom iritabilnog crijeva… Sve su to bolesti koje barem djelomično možemo spriječiti uzimanjem vitamina D.

 

Ljeto je pravo vrijeme za dobivanjem vitamina D, stoga nemojte u potpunosti izbjegavati sunce, jer znanstvenici napokon tvrde da je korisno 🙂