Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI / ZDRAVLJE

U menopauzi se povećava vjerojatnost za pojavu alergija

Iako još nije poznato koja je direktna poveznica između alergija i menopauze, nepobitna je činjenica da se alergije mogu javiti kao jedan od simptoma menopauze. Kod žena koje su već bile alergične, alergije se pojačaju, a s druge strane se mogu pojaviti kod žena koje dotad nisu nikad bile alergične. Navodno hormonalne promjene, odnosno sve manja proizvodnja estrogena uzrokuje povećanje histamina, hormona koji uzrokuje alergijske reakcije.
Česte su i alergijske reakcije na koži koja, zbog manjka kolagena, postaje sve tanja i suša. 

Mnogi simptomi menopauze (primjerice nesanica, smanjena gustoća kostiju, bolovi u zglobovima) mogu oslabiti imunološki sustav što dovodi do pojave alergija.

“Okidači” alergija mogu biti:

-određene namirnice (npr. jagode, kikiriki)
-manjak ili višak estrogena
-pelud
-ubodi insekata
-životinjske dlake
-prašina

Najčešći simptomi alergija su:

-curenje nosa
-glavobolja
-svrbež
umor
-crvenilo i suzenje očiju
-problemi s dišnim putevima

Bitno je naglasiti da neće svaka žena imati iste simptome i u istom intenzitetu

Kako liječiti alergije u menopauzi?

Ukoliko mislite da imate alergiju na nešto, svakako prvo posjetite doktora koji će vam pripisati odgovarajući lijek. Ovisno o tipu alergije, često se koriste antihistaminici, hormonalna terapija, dekongestivi. 

S druge strane, postoje i neka prirodna rješenja poput ulja crnog kima ili probiotika.

Promjene u životnom stilu i prehrani, u kombinaciji s lijekovima, također mogu ublažiti alergije.

Evo nekoliko savjeta:

1. Pijte puno vode

Voda ima mnogo dobrobiti, pa i neke koje utječu na smanjenje alergija. Naime, voda pročišćava dišne puteve i sprečava stvaranje sluzi u nosu koja doprinosi pritisku u glavi.

2. Začinite hranu kurkumom

Ovaj začin upečatljive žućkaste boje jedan je od najzdravijih na svijetu. Kurkuma igra veliku ulogu u izgradnji i zaštiti imunološkog sustava. Aktivni sastojak kurkumin ima antiupalna i antioksidativna svojstva koja smanjuju proizvodnju histamina.

3. Izbjegavajte alergene

Ne izlazite u doba kada je vani najveća koncentracija peludi (između 5 i 10 ujutro), prozračujte često prostorije, brišite prašinu i, ukoliko imate kućne ljubimce, odstranite njihove dlake koje se često mogu naći na namještaju.

4. Uzimajte vitamin C – prirodni antihistaminik

Više puta je znanstveno potvrđena dobrobit vitamina C, za kojim najčešće posežemo kad smo prehlađeni. Zbog svojih antiupalnih i antioksidativnih svojstava, vitamin C može ublažiti alergijske reakcije.