Menu
ZDRAVLJE

Zamijenite kupovne sokove superzdravim sokom od šipka!

Kupovni sokovi su puni dodanog šećera, usprkos natpisima na ambalaži koji uvjeravaju u suprotno.
Srećom, postoje znatno zdravije alternative. Od gotovo svakog voća se mogu raditi ukusni i veoma nutritivni sokovi. Šećer u nijma je prirodan, a i nema ga puno.

Najpopularniji voćni sokovi su od naranče ili limuna. No, znatno više nutrijenata sadrži sok od šipka (nara), voćke koja uspijeva ujesen. Zato šipak može imati izuzetno dobro djelovanje na simptome menopauze.

Podrijetlom iz Srednje Azije, šipak je dugo bio namirnica specifična za to područje, dok ga Grci i Rimljani nisu počeli uzgajati u Europi.
Vrlo brzo je šipak dobio važno mjesto u grčkoj mitologiji – spominje se i u mitu o Persefoni, a uz to je i bio štovan kao simbol plodnosti (zbog velikog broja koštica).  U drevnom Rimu mladenke su nosile krune pletene od listova nara, a sok nara koristio se za liječenje neplodnosti.

U nastavku pročitajte zbog čega je sok od šipka tako dobar za naše zdravlje.

Sok od nara je pun antioksidansa

U soku se nalazi visoka razina antioksidansa, poglavito flavonola. Čak sadrži tri puta više antioksidansa od primjerice zelenog čaja ili naranče. Zbog svojih ljekovitih svojstava flavonoli mogu “blokirati” upalni proces koji doprinosi osteoartritisu i oštećenju hrskavice.

Sok se proučava zbog potencijalnih učinaka na osteoporozu, reumatoidni artritis i druge vrste artritisa i upale zglobova. Upravo su osteoporoza i artirtis zdravstvena stanja koja se često događaju ženama u menopauzi.

Sok od nara štiti od depresije

Iako se ne zna točni uzrok depresije, smatra se da u nastanku ove mentalne bolesti veliku ulogu igra prehrana, odnosno manjak određenih nutrijenata – npr. vitamina B9.

On se nalazi u tamnozelenom lisnatom povrću, citrusnom voću, jajima, šparogama i šipku. Istraživanja su pokazala da osobe koje boluju od depresije, a kojima ne pomažu antidepresivi imaju snižene razine ovog nutrijenta. Srećom, u nekim slučajevima je dovoljna konzumacija hrane bogate folatima da se ublaže simptomi depresije.

Pročitajte članak: Ovim 8 namirnica mogu ublažiti simptome depresije 

Poboljšava pamćenje
Provedeno je istraživanje gdje su ljudi koji su imali problema s pamćenjem svaki dan davali 237 ml soka od nara. Nakon određenog vremena vidljivo je mnogo poboljšanja u njihovoj verbalnoj i vizualnoj memoriji. Sličan eksperiment je proveden na miševima i pokazano je da sok od nara  može spriječiti Alzheimerovu bolest.

Žene se u perimenopauzi i menopauzi nerijetko susreću s nizom problema vezanih uz pamćenje i koncentraciju koji su poznati pod nazivom brain fog (magla u mozgu) i zato bi njima mogao pomoći sok od nara.

Sok od nara poboljšava probavu
Sok od nara može smanjiti upalu u crijevima i poboljšati probavu. Može biti od koristi za osobe s Crohnovom bolešću, ulceroznim kolitisom i drugim upalnim bolestima crijeva.

Dobar je protiv arteroskleroze

Sjedilački način života i proces starenja podebljavaju slojeve kolesterola na stijenkama arterija, što ponekad rezultira začepljenjem. Antioksidativna svojstva nara sprječavaju oksidaciju lošeg kolesterola pa samim time i stvrdnjavanje stijenki araterija.

Foto: Unsplash