Menu
ZDRAVLJE

Tjelesna aktivnost pomaže u održavanju mišićne mase u menopauzi

Veliko istraživanje provedeno na ženama u srednjim godinama pokazuje da sve vrste tjelesne aktivnosti mogu pomoći u održavanju mišićne mase. Za to vrijeme žene prelaze iz perimenopauze u postmenopauzu i prestaje proizvodnja estrogena. Gubitak estrogena utječe na mišiće što dovodi do gubitka mišićne mase.

“Već smo znali da estrogen ima ulogu u regulaciji mišića“, kaže doktorandica Hanna-Kaarina Juppi. “Prateći hormonalni status, mjereći mnoge aspekte mišića i uzimajući istodobno u obzir kronološko starenje žena koje prolaze kroz menopauzu, uspjeli smo pokazati da se smanjenje mišićne mase događa već u ranoj postmenopauzi.”

U trenutnoj studiji veličina mišića ispitanica izmjerena je u perimenopauzalnom periodu i odmah nakon ulaska u postmenopauzu, kada su menstruacije trajno prestale. Žene su na početku studije imale prosječno 51 i pol godinu, a na završnim mjerenjima 53 godine, pa je prosječno trajanje menopauzalne tranzicije bilo godinu i pol. 

Vrijeme koje je potrebno ženi da prođe kroz menopauzu je jedinstveno: u ovoj je studiji variralo od manje od šest mjeseci do više od tri godine. Za to vrijeme smanjenje mišićne mase iznosilo je u prosjeku jedan posto.

 

“Primijećena promjena ne čini se mnogo, ali ono što je značajno jest da se pad događa u kratkom vremenskom razdoblju i može imati utjecaja na metabolizam, jer su mišići važni regulatori metabolizma cijelog tijela”, napominje dr. Juppi.

Utvrđeno je da je tjelesna aktivnost pozitivno povezana s održavanjem mišićne mase tijekom menopauze. Žene koje su bile aktivnije imale su veću mišićnu masu prije i nakon menopauze u odnosu na manje aktivne žene.

Dakle, iako promjene uzrokovane menopauzom utječu na smanjenje mišićne mase, ustrajanje u tjelesnoj aktivnosti i tijekom tijekom srednje dobi može pomoći ženama da uspore promjene.

Trenutna studija provedena je u Gerontološkom istraživačkom centru i na Fakultetu za sport i zdravstvene znanosti, a dio je veće studije Estrogenska regulacija apoptoze mišića (ERMA), koju je vodila znanstvena novakinja Eija Laakkonen na sveučilištu Jyväskylä

Više od tisuću žena u dobi od 47 do 55 godina iz finske regije Jyväskylä sudjelovalo je u studiji ERMA. Na početku studije, njih 381 bilo je u perimenopauzi, dok je 234 njih doseglo ranu postmenopauzu tijekom studije. Istraživanje su financirali Finska akademija i Europska komisija.

 

Izvor: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/06/200608104727.htm 

Foto: Shutterstock/Unsplash