Menu
ZDRAVLJE

5 prejednostavnih načina sprečavanja zimskih bolesti

zimske-bolesti

Zima je godišnje doba u kojem se najčešće razboljevamo. Napadaju nas tipične zimske bolesti kao što su gripa, prehlade i razne upale sinusa.  Curi nam nos, kašljemo i šmrcamo. Uzimamo sve lijekove koji nam padnu pod ruku jer naprosto nemamo vremena za bolest – čekaju nas poslovne i životne obveze. Da se ovakvi scenariji ne bi dogodili, uvijek je bolje spriječiti, a ne liječiti – kako kaže ona stara poslovica.

U nastavku pročitajte naših 5 prejednostavnih načina za sprečavanje zimskih bolesti.

  1. Redovito perite ruke

Redovito pranje ruku je jedna od osnovnih životnih vještina koje učimo kao djeca. Pogotovo je bitno tijekom zime prati ruke kada smo najviše izloženi raznim zimskim bolestima koje se i prenose rukama.
Bitno je da to radite temeljito – dobro nasapunajte ruke i prostor među prstima i pod noktima barem 30 sekundi. Koristite antibakterijski sapun.

2. Naspavajte se

Redovit i kvalitetan san je od neupitne važnosti za naš imunosni sustav. Spavanje je zapravo regeneriranje našeg cijelog organizma. Zato idući put kad se budete osjećali loše, ravno u krevet i na spavanje. Vaše tijelo će vam biti zahvalno. 🙂 Naravno, za kvalitetan san je bitno izbjegavati alkohol prije spavanja, a nije ni na odmet spomenuti da ni skrolanje po mobitelu ne pomaže puno. Najmanje sat vremena prije spavanja izbjegavajte mobitel.

3. Pijte čaj od đumbira

Osjećate peckanje u grlu i nosnicama? To su jedni od prvih simptoma nadolazeće prehlade. Čaj od đumbira je jedan od najboljih čajeva za sprečavanje i liječenje prehlade. Naime, đumbir je dokazano efektan u borbi protiv bolesti dišnog sustava i sadrži antioksidanse koji čuvaju i poboljšavaju naš imunitet. Uz to je bogat vitaminom C,željezom, kalcijem, kalijem, natrijem i fosforom.

4. Vježbajte

Vježbanje nije samo dobro za gubljenje kilograma i dobar fizički izgled već i za imunitet. Kada vježbamo, ubrzavamo cirkulaciju i znojenjem potičemo brže izbacivanje toksina iz tijela.

5. Jedite zdravo

Najbitnije stvari nikad ne smijemo prestati ponavljati. Već i ptice na grani znaju da je zdrava prehrana esencijalna za naše zdravlje. Za sprečavanje zimskih bolesti pojačajte konzumaciju hrane koja sadrži vitamin C (kiseli kupus, agrumi, kelj, cvjetača i prokulice) i uvijek pijte dovoljno tekućine (za odrasle je preporuka piti 3,7 litara tekućine dnevno).