Menu
NOVOSTI / ZDRAVLJE

Zašto u menopauzi trebamo uzimati vitamin D

Već je dokazano da estrogen i vitamin D promoviraju zdravlje kostiju, a novo kinesko istraživanje tvrdi da bi kombinacija estrogena i vitamina D čak mogla suzbiti metabolički sindrom kod žena u postmenopauzi.

Metabolički sindrom je skupina metaboličkih poremećaja kao što su inzulinska rezistencija, visoka razina kolesterola, povišen krvni tlak i nakupljanje masnog tkiva u području trbuha, a svi ti poremećaji povećavaju rizik od dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, moždanog udara, itd.

Najnovije istraživanje iz Kine, predstavljeno u časopisu Menopause, analiziralo je poveznicu između vitamina D, estrogena i metaboličkog sindroma u Kineskinja koje su ušle u postmenopauzu.

Istraživanje je provedeno na 616 žena u dobi od 49 do 86 godina koje prije nisu uzimale vitamin D ili estrogen, a iz istraživanja je jasno vidljivo da se radi o sinergiji između vitamina D i estrogena, tj., estradiola – najjačeg hormona estrogena.

Žene s višim udjelom vitamina D su imale i povišen estradiol, te su im krvni nalazi bili uredniji nego kod žena sa sniženim udjelom ovih faktora, a što su vitamin D i estrogen niži, to je veća vjerojatnost za razvijanje metaboličkog sindroma.

Ako patite od centralnog oblika pretilosti koji je popraćen s još dva simptoma metaboličkog sindroma, to je poprilično jasna naznaka da vjerojatno imate ovaj sindrom.

Za one koji nisu sigurni bi li ste svrstali u tablicu ljudi s centralnom pretilošću ili su samo malo popunjeniji, pružamo vam jasnije određenice: centralna pretilost u Kini je obujam struka veći od 80 cm, dok je ta definicija nešto proširenija u S.A.D.-u gdje je mjerilo povišeno na 88 cm.

Za potpuno dijagnosticiranje metaboličkog sindroma potrebno je izmjeriti i: masnoće u krvi (trigliceride), HDL kolesterol (dobri kolesterol), krvni tlak te glukozu u krvi na tašte.

HDL kolesterol sprječava provlačenje i nakupljanje kolesterola u arterijama, a ako ga nemamo dovoljno, rizik za kardiovaskularne bolesti nam se povećava. Isto tako razina glukoze u krvi od 100 mg/dl ili više može biti rani znak dijabetesa, što, samo po sebi, povećava rizik za kardiovaskularne bolesti.

Niže razine estrogena povećavaju mogućnost metaboličkog sindroma kod žena s nedostatnim vitaminom D, a voditeljica Društva menopauze Sjeverne Amerike dr. JoAnn Pinkerton, preporučuje 30 nanograma vitamina D ženama u postmenopauzi u nadi da će se  vjerojatnost od nastanka metaboličkog sindroma umanjiti.