Menu
ZDRAVLJE

Četiri koraka za borbu protiv tjeskobe

Osjećamo stres u svakodnevnom životu, to je istina – svima se događa i neizbježno je, ali ipak možemo poduzeti neke korake da se taj stres ne pretvori u dugotrajnu tjeskobu, a mi vam te korake donosimo danas:

  1. Pronađite uzroke

Stručnjaci predlažu da pronađete prvobitne uzroke stresa u vašem životu. Prođite kroz cjelodnevnu rutinu te zabilježite svaku lokaciju, svaki zadatak i svakog pojedinca koji vam uzrokuju najveći porast stresa u danu. Jednom kada saznate što i tko vas najviše uzrujava, moći ćete planirati svoj dan bez tih nepoželjnih faktora, ili pronaći nove načine kako biste se s tim faktorima suočili, što će vam, u konačnici, umanjiti mogućnost napada panike.

  1. Budite fizički aktivni

Česta fizička vježba je odličan borac protiv prekomjernog stresa i osjećaja tjeskobe. Vježbom naš mozak ispušta endorfine koji poboljšavaju naše emocionalno blagostanje. Trčanje, vježba u teretani te razni sportovi najbolji su način da ostanete aktivni, a i da kontrolirate svoje razine stresa.

  1. Umanjite životne poroke

Kofein i alkohol pridonose povećanju razine stresa u tijelu. Iako mnogi od nas znaju za alkohol te ga lako izbjegavaju, kava je često sasvim druga priča. Ona nam je dio jutarnje rutine i teško je se odreći, pogotovo kada se podsjetimo da kofeina ima i u čajevima, sokovima te čokoladi. Ako mislite da možete, preporučujemo da kofein i alkohol konzumirate što rjeđe, a možda čak i u potpunosti zamijenite ove uobičajene poroke vodom i zdravim grickalicama.

  1. Poboljšajte kvalitetu sna

San je uistinu važan za naše sveukupno zdravlje. Tijelo i um se trebaju odmoriti kako bi funkcionirali najbolje što mogu sljedećeg dana. Probajte spavati barem osam sati svaku noć te izbjegavajte mobitele, tablete i kompjutere prije spavanja. Ako zaista ne možete spavati tako dugo, preporučujemo da spavate nekoliko puta po manje sati, dok god vam se „baterije ne napune“.