Menu
NOVOSTI

Najbolji savjeti za mršavljenje nakon ljeta

Ljeto je za većinu nas godišnje doba u kojem puno više vremena provodimo na otvorenom i za skoro sve godišnje doba u kojem konzumiramo laganiju hranu u odnosu na zimu. Pred ljeto obično želimo izgledati bolje jer sa smanjenom količinom odjeće smanjuje se i mogućnost kamufliranja nedostataka. Koji bi to onda bili razlozi za mršavljenje nakon ljeta?

Prvenstveno zdravstveni jer rješavanje prekomjerne težine drastično smanjuje zdravstvene činioce rizika kao što su visoki krvni tlak, dijabetes tip 2 i druge kronične bolesti. Smanjivanje prekomjerne težine donosi i do povećanja samopouzdanja, sporijeg umaranja i generalno boljeg osjećaja u vlastitoj koži.

Kako preokrenuti trend odnosno što prvo trebamo napraviti ako želimo smršaviti?

Ako ste se meni obratili za pomoć, prvo ću vam reći što će vam tijekom procesa mršavljenja pomagati, a onda ću napraviti uvid u trenutno stanje i pitati vas o zdravstvenom stanju. Nakon toga saslušat ću vas o tome kako se hranite, što radite i koliko spavate. Uvijek nastojim što manje tražiti promjenu navika jer je to puno teže nego privremeno slijediti restriktivni program a nakon njega vratiti stare navike i stare probleme. Ipak skoro uvijek moramo nešto mijenjati, ali te promjene nakon tjedan dana moraju pokazati smanjivanje težine na vagi i smanjivanje centimetara na najkritičnijem mjestu na tijelu. Nakon nekoliko tjedana osim broja konfekcijskog osoba se mora i subjektivno bolje osjećati.

Rezultat je ono što najbolje pospješuju volju za mršavljenjem, ali mršavljenje mora imati umjereni tempo kako bi bilo dugoročno održivo. Mišićno tkivo je nekoliko puta čvršće i teže od masnog, a i potrebuje nekoliko puta više energije za održavanje pa mršavljenje na tjednoj razini mora biti između pola i kilogram kako bi osigurali smanjivanje masnih nakupina bez smanjivanja muskulature. Konfekcijski broj mjesečno je dobra orijentacija za izračunavanje koliko vam vremena treba za povratak u stare mjere ili staru odjeću. Brže od toga nije dugoročno održivo.

Planirajte unaprijed kada ćete i što jesti. To će vam olakšati kontrolu količine namirnica koje ste konzumirali, a i poboljšat će nutritivnu vrijednost obroka. Ako smo nešto unaprijed planirali, kvalitetnije je nego ako se prepustimo trenutnom izboru, a onda smo obično i vrlo skučenih mogućnosti.

Hidratacija je izuzetno važna tijekom mršavljenja. Osjećaj gladi i žeđi često zna biti zamijenjen. Ljekoviti biljni čaj ugodnog okusa koji je obavezni dio programa mršavljenja, osim dostatnog unosa tekućine energetski neutralne, donese i dodatni benefit ljekovitih svojstava svojih komponenti pa se pospješi izmjena tvari u organizmu i smanji tek i nervoza.

Ušna akupunktura je posebno prepoznata kod liječenja ovisnosti zbog svog djelovanja svih 24 sata u danu jer poteškoće obično nastupaju neočekivano i u različita vremena. Krucijalna pomoć akupunkture je u ubrzavanju metabolizma pa se uz njezinu pomoć mršavi tri puta brže nego bez nje.

Boris Močinić, www.mocinic.hr