Menu
NOVOSTI / ZDRAVLJE

Nadebljale ste se „samo“ 3,5 kilograma? Evo zašto je to opasno

Često nam se dogodi da zbog određenih okolnosti više dana zaredom pretjeramo u konzumaciji hrane i/ili pića. Razlog mogu biti blagdani ili neradni dani, ali isto tako uzrok može biti i pojačani stres koji dijelom pokušavamo kompenzirati hranom, a onda se pojavi i problem suvišnih kilograma koji nas počne dodatno opterećivati.

Za mršavljenje su dva najčešća poticaja zdravstveni i estetski. U ovom ćemo tekstu posve zanemariti estetsku komponentu i pokušati vam predočiti utjecaj samo 3,5 kg viška na zdravstvene činioce rizika.

U kvantifikaciji utjecaja prekomjernih kilograma na zdravstvene činioce rizika nije uzeta u obzir distribucija suvišnih nakupina iako je i to vrlo važan podatak. Puno su sa zdravstvenog aspekta problematičnije nakupine u centralnom  abdominalnom dijelu, odnosno visceralno masno tkivo  koje otežava rad unutarnjih organa. Zdravstveno puno benignije su nakupine celulita na gluteusima ili bedrima.

Sa dobivanjem samo 3,5 suvišnih kilograma rastu sljedeći rizici;

  • rizik od artritisa se povećava za 15%
  • rizik od visokog krvnog tlaka za 72%
  • rizik od visoke razine kolesterola u krvi za 49%
  • rizik od pojave kamenca u bubregu i žuči za 85%
  • rizik od astme povećava se za 20%

Znanstvenici su ustanovili da su pretili ljudi skloniji dobivanju ozljeda u svakodnevnom životu, a bol u donjem dijelu leđa kod njih je pet puta češća nego kod osoba koje su vitke.

I za kraj, ali ni u kom slučaju najmanje važno, pretilost ima progresivan tijek, odnosno teško je održavati postignutu razinu pa je stoga preporučljivo što je moguće ranije početi s rješavanjem problema jer ako se problem duže vrijeme zanemaruje velika je vjerojatnost da se i usložnjava njegovo rješavanje.

Boris Močinić, www.mocinic.hr