Menu
NOVOSTI

SAVJETI – 10 pozitivnih stvari koje nam donosi menopauza

Menopauza nije bauk! Iako naravno može biti, ako sami i bez dovoljno informacija prolazite kroz to razdoblje promjene. Mi smo tu da vam kažemo da ne mora biti teško, da može biti puno lakše. I zato bez obzira na to imate li bezbrojne simptome ili prolazite kroz menopauzu s lakoćom, mi smo tu da unesemo malo jasnoće u kaos koji nije samo u vašoj glavi. Danas zato pričamo o deset stvari koje možda niste znali o menopauzi, a koje su pozitivne! Pa idemo redom:

  1. Promjena je često dobra

Neke se žene u menopauzi osjećaju kreativnije, uravnoteženije, oslobođenije. Bez mjesečnice i PMS-a, osjećamo se sposobnije, osnaženije – i pronalazimo radost u životu.

  1. Nestanak menstruacije

To je zapravo definicija riječi ‘menopauza’ i smatra se da ste je dosegnuli tek kada godinu dana niste imali mjesečnice. Prije toga – tijekom perimenopauze – vaše mjesečnice mogu postati neredovitije, duže, kraće, jače ili slabije. Studije pokazuju da je srednja duljina od perimenopauze do menopauze 7,5 godina – otprilike 3 godine prije zadnje mjesečnice i 4,5 nakon.

  1. Nemamo sve valove vrućine

Sretnih 25 posto žena nikada ih ne dobije, ali ako spadate u nesretnih 75 posto, izbjegavajte ono što ih pogoršava, poput alkohola, začinjene hrane i pušenja. Nosite pamučnu odjeću za spavanje i neka vam ventilator bude kraj kreveta. Redovita tjelovježba također pomaže.

  1. JOŠ UVIJEK MOŽETE ZATRUDNJETI

Upitno je je li ovo dobra ili loša vijest, ali kako bilo – ako ne želite zatrudnjeti, nemojte još bacati kontracepcijska sredstva! Morate pričekati godinu dana nakon zadnje mjesečnice – ili dvije godine ako ste mlađi od 50 godina.

  1. Ljekovito bilje može pomoći

‘Istraživanja su pokazala da su crni kohoš (Cimicifuga) i gospina trava učinkoviti u ublažavanju simptoma, osobito kada se uzimaju zajedno’, kaže dr. Dick Middleton, bivši predsjednik Britanske udruge za biljnu medicinu. ‘Valerijana i zob izvrsni su za podršku nadbubrežnoj žlijezdi, a kadulja pomaže kod valova vrućine’, kaže nutricionistička terapeutkinja Alison Cullen. Pokušajte, vjerojatno vam neće naškoditi, a može pomoći.

  1. Nije strašno ako se ponekad popiškite

Posebno kada se smijete ili kišete. Pad razine estrogena može uzrokovati slabljenje mišića dna zdjelice – ali nemojte patiti u tišini. Radite vježbe za dno zdjelice i ako problemi potraju, posjetite svog liječnika ili stručnjaka za inkontinenciju. Ponavljamo – nije strašno i događa se mnogima!

  1. Pamćenje će se vratiti

Redovito zaboravljate ključeve ili se pitate zašto ste ušli u sobu? To je potpuno normalno. Znanstvenici vjeruju da pad estrogena može učiniti da se osjećamo pomalo zamagljeno, osobito tijekom perimenopauze. Dobra vijest je da to obično ne traje dugo i da se pamćenje vraća.

  1. U vježbanju je spas

Menopauza se često poklapa s drugim životnim stresovima, kao što su pritisak na poslu, ostarjeli roditelji i odlazak djece od kuće, a sve to može utjecati na vaše raspoloženje. Redovita tjelovježba, joga, meditacija ili jednostavno pronalaženje vremena za sebe mogu vam poboljšati raspoloženje.

  1. Crno vino zamijenite bijelim

Dok sve vrste alkohola mogu uzrokovati oslobađanje hormona adrenalina, izazivajući valove vrućine, crno vino je posebno snažno. Vjerojatnije je da ćete nakon bijelog vina izbjeći valove – ali, budući da sav alkohol povećava rizik od raka dojke, pijte umjereno.

  1. Možete i uštedjeti

Kraj mjesečnice znači da više nema tampona ni uložaka – a to po trenutačnim cijenama nije mala mjesečna ušteda. E sad ako ste na tome uštedjele, možda se nekako možete i nagraditi! Jesmo vam rekle da nije sve tako crno 😊