Menu
ZDRAVLJE

Imate visoki tlak? Ove namirnice morate izbjegavati!

Hipertenzija, ili visoki krvni tlak, stanje je u kojem tijelo mora pumpati krv brže nego što je to uobičajeno. Osobe koje boluju od hipertenzije često se osjećaju umorno, pate od migrena, a prijeti im i srčani udar.

Vježbanjem i fizičkom aktivnošću se prirodno ubrzava proces pumpanja krvi kroz tijelo, ali vježba isto tako pomaže sagorjeti višak šećera i soli u tijelu te ih pretvara u energiju. Naravno, nema svatko vremena za vježbu, što znači da u tom slučaju tijelo koristi višak soli i šećera na nepravilan način.

Ako želite izbjeći visoki krvni tlak, odreknite se hrane s ovog popisa:

1. Kava

Evo, nažalost, kava je dospjela na ovaj popis. Kava održava čovjeka budnim tako da, svojim kemijskim spojem, tjera srce da što brže pumpa krv kroz tijelo. Ne zvuči zdravo, zar ne?

2. Energetska pića

Ona su jednaka pićima punim kofeina, ali uz to još su i sokovi. Ako popijete samo jednu malu limenku ovoga pića, krvni tlak će vam naglo skočiti, a zbog kofeina taj nagli porast tlaka može trajati satima.

3. Pizza

Obilje sira i slani umak od rajčice pravi su recept za podbadanje hipertenzije. Sol i ugljikohidrati lako mogu povisiti krvni tlak.

4. Mesne prerađevine

Kobasice, suhomesnati proizvodi i zamrznuto panirano meso sadrže previše soli i zasićenih masti te, uz migrene, mogu uzrokovati i nakupine plaka u arterijama. Ne moramo niti naglasiti kako ovakva hrana nije prijatelj tlakaša.

5. Panceta

Iako u suštini zdrava, koliko nas zaista ima domaću pancetu? E, pa kada malo bolje promislimo, pakirana panceta u trgovinama sadrži previše soli i zasićenih masti, a i samo jedan komadić pancete može povećati krvni tlak.

6. Alkohol

Alkohol uzrokuje proširenje krvnih vena, ali s većim unosom alkohola, naše vene se sve više sužavaju, pa alkohol, u suštini, djeluje kao vazokonstriktor. Samim time, krv teže prolazi kroz vene i arterije, pa srce mora raditi puno više kako bi nas održalo na životu, što se, u najboljim slučajevima, očitava kao visok krvni tlak.

7. Juhe u kesicama

Vjerojatno nikoga ne iznenađuje ovaj proizvod na našem popisu nezdrave hrane. Juhe u kesicama, iako jednostavne za pripremiti, sadrže velik omjer soli, pa tako svaki tanjur juhe ima oko 800 mg soli. Sol se, u ovom slučaju koristi kao konzervans, kako bi sadržaj kesice što dulje ostale svjež.

8. Punomasno mlijeko

Punomasno mlijeko sadrži značajan udio zasićenih masti pa nije najpametniji izbor ako već bolujete od hipertenzije, ali punomasno mlijeko je teško izbjegavati budući da je jedan od sastojaka u mnogim namirnica, a najčešće se nalazi u tijestu i kremastim mliječnim proizvodima.

9. Pomfrit

Uobičajeni pomfrit dolazi s nevjerojatnom količinom zasićenih masti i soli. Masti se upiju kroz proces dubokog prženja krumpira, a sol se lakše upija što su krumpirići vrući. Ako zaista volite pomfrit, i teško vam se odreći ovog jela, preporučujemo da svoje krumpire pečete u pećnici, na papiru za pečenje, sa što manje ulja i soli.

10. Rafinirani šećer

Da, sastojak koji je najteže izbjeći – šećer. Ima ga zaista u svemu danas, a ponajprije u slatkišima, sokovima i kupovnim prerađevinama. Rafinirani šećer veliki je uzročnik hipertenzije, ali to ne znači da se ne možete prebaciti na zdravije i prirodnije zaslađivače kao što su Stevia ili Ksilotol.

11. Sir

Sir je uvjerljivo najpopularniji mliječni proizvod, ali je i najlošiji za naše zdravlje. Cheddar sir sadrži 621 mg soli po gramu, pa ako na špagete, pizzu ili u neki umak dodate 10 grama sira, to je odmah 6.210 mg soli u samo jednom obroku, što prekoračuje dnevnu preporučeno dozu šest puta.