Menu
ZDRAVLJE

Kako kava utječe na naš mozak?

Zahvaljujućim većem broju istraživanja, općepoznatom je postala činjenica da je kofein povezan s povećanom budnošću, fokusom i koncentracijom, a istovremeno poboljšava razinu energije i raspoloženje.

Ali kao  u svemu, ključna je umjerenost. Nedavno istraživanje Sveučilišta Južne Australije pokazalo je da previše kave može negativno utjecati na zdravlje mozga, izvještava portal Very Well Mind.

U najvećoj studiji te vrste do sada, istraživači su usporedili podatke od 17 702 sudionika i otkrili da se rizik od demencije povećao za 53% za one koji su pili više od šest šalica kave dnevno.

2 šalice kave dnevno su sasvim dovoljne!

 Previše kave smanjuje mozak?

Kako bi došli do ovog zaključka, istraživači su usporedili uobičajenu konzumaciju kave sudionika s ukupnim volumenom mozga. Nalazi, objavljeni u znanstvenom časopisu Nutritional Neuroscience, pokazuju da veća konzumacija može dovesti do atrofije mozga ili njegovog smanjenja.  Prema jednoj od autora studije, dr. Elini Hypponen, to bi moglo objasniti povezanost s rizikom od demencije. No, dodaje, nije točno utvrđeno zašto se to događa.

Međutim, postoji nekoliko mogućih objašnjenja.

“Kofein je korišten za izazivanje apoptoze, programirane stanične smrti, u studijama raka koje su koristile moždane stanice”, kaže Hyppönen. Također, sugerirano je da adenozinski receptori koji posreduju u mnogim učincima kofeina na mozak utječu na oslobađanje faktora rasta, koji utječu na rast i dijeljenje stanica u mozgu, a također mogu utjecati na stvaranje novih krvnih žila u mozgu.”

Drugo moguće objašnjenje moglo bi uključivati ​​činjenicu da neke kave sadrže cafestol, prirodni spoj u zrnu kave za koji se zna da povećava kolesterol u krvi i ima štetne učinke,  kaže Hyppönen.

Ključ je u umjerenosti

S obzirom na to da je kava jedno od najpopularnijih pića na svijetu – globalna potrošnja sada prelazi 10 milijardi kilograma godišnje – važno je razumjeti potencijalne zdravstvene rizike povezane s njom.

“Naša otkrića potvrđuju poruku da je umjerenost važna u pogledu unosa kave, kao i kod većine stvari u životu”, kaže Hyppönen. “Bit će važno provesti daljnji rad kako bi se utvrdilo zašto se čini da veća konzumacija kave utječe na veličinu mozga ili rizik od demencije.”

Da ponovimo, ključ je u umjerenosti. Isto tako, treba uzeti u obzir na nismo svi isti i da će svatko drukčije reagirati na kofein.
Ako volite piti kavu, ali vam ona izaziva nesanicu ili anksioznost zamijenite je laganijim napitcima poput zelenog čaja ili cikorije.
S obzirom na to da je kava diuretik, veoma je bitno da, ako je pijete često, uvijek pijete i vodu.

Izvor: Very Well Mind