Menu
ZDRAVLJE

Prepolovite rizik umiranja od srčanih bolesti zdravom prehranom

Jedno zanimljivo istraživanje je potvrdilo čestu tvrdnju da je prehrana od esencijalne važnosti u sprečavanju različitih bolesti, u ovom slučaju, srčanih bolesti. Ovo je pogotovo bitno za žene koje prolaze kroz perimenopauzu ili menopauzu – istraživanja su pokazala da između 50-e i 55-e godine života žene raste rizik za obolijenje od neke srčane bolesti.

Studija objavljena u časopisu European Heart Journal – Kvaliteta njege i klinički ishodi procjenjuje da bi se 69 posto smrti od ishemijske bolesti srca moglo spriječiti usvajanjem zdravije prehrane, prenosi medicinski portal Healthline.

„Više od 6 milijuna smrti bi se moglo izbjeći smanjenjem unosa prerađene hrane, zaslađenih pića, trans i zasićenih masti te dodavanjem soli i šećera. S druge strane, trebalo bi povećati unos ribe, voća, povrća, orašastih plodova i cjelovitih žitarica. Idealno bi bilo da svakodnevno jedemo 200 do 300 mg omega-3 masnih kiselina”, izjavio je dr. Xinyao Liu, vodeći autor studije i istraživač sa Sveučilišta Central South u gradu Changsha u Kini.

To je veće od broja smrtnih slučajeva koji se mogu spriječiti održavanjem sistoličkog krvnog tlaka na 110–115 mmHg (54 posto), održavanjem zdrave razine LDL kolesterola u serumu od 0,7–1,3 mmol / L (42 posto), održavanjem razine glukoze u plazmi natašte 4,8 –5,4 mmol / L (25 posto) ili iskorjenjivanje aktivnog i pasivnog pušenja (20 posto).

“Ishemijska bolest srca uglavnom se može spriječiti pridržavanjem zdrave prehrane, a pojedinci bi trebali poduzeti inicijativu za poboljšanje svojih navika”, rekao je Liu.

“Postoji devet glavnih čimbenika rizika za bolesti srca, od kojih na samo dva ne možete utjecati – dob i obiteljska povijest”, rekla je dr. Elizabeth Klodas, kardiologinja i osnivačica tvrtke Step One Foods, za Healthline. “Ostalo možete izmijeniti, a na pet od tih sedam u cijelosti ili djelomično utječe prehrana.”

Istraživači su svoja otkrića temeljili na podacima studije Global Burden of Disease 2017. koja je provedena u 195 zemalja u razdoblju između 1990. i 2017. godine. 

Dakle, da bismo ostale što zdravije moramo se prije svega hraniti zdravo – puno omega-3 masnih kiselina, voća i povrća. Ne može jednostavnije, ali je za neke promjena prehane ipak komplicirana. Međutim, vrijedi se potruditi.

Foto: Pexels