Menu
VEZE

Zašto se razvodimo?

Prosječno trajanje braka u Hrvatskoj nešto je više od 14 godina. Prosječna dob žene u vrijeme stupanja u brak je 28, muškarca 32 godine. Najčešće se razvode parovi u srednjoj životnoj dobi, iako raste broj razvoda parova koji imaju i značajno duži bračni staž.

Zašto se razvodimo? Iako svaki par ima svoju, jedinstvenu priču, zajedničko je svima: loša komunikacija, emocionalno udaljavanje, neispunjena i iznevjerena očekivanja, fizičko, psihičko i emocionalno zlostavljanje, socioekonomski i financijski problemi te nevjera.

Svaki od partnera ima određena očekivanja od sebe, određena od partnera i od bračnog odnosa. Ponekad ta očekivanja nisu kompatibilna i ako se dobro ne iskomuniciraju i ne usklade, mogu uzrokovati frustraciju i sukobljavanja.

Ljubav, bez poštovanja i tolerancije odnosno prihvaćanja –  nije dovoljna.
Da bi trajao i bio zadovoljavajuć za obje strane potrebno je puno tolerancije, strpljenja, međusobnog uvažavanja te poštovanja.
Ako toga nedostaje odnos preplavljuju frustracije i problemi koji se gomilaju. Odnos koji je jednom bio pun ljubavi i nježnosti pretvara se u odnos pun kritiziranja, međusobnog optuživanja i prigovaranja.

Svrha braka individualna je i zajednička sreća. Brak bi trebao biti odnos koji ispunjava, oplemenjuje, obogaćuje, a ne odnos koji umara, iscrpljuje ili frustrira.

Starije generacije sklone su tvrditi kako je nekad bilo više poštovanja u braku i da su stoga brakovi opstajali. Premda i to djelomično stoji,  činjenica je da razvod u prošlosti, zbog pritiska okoline i društvenih normi, nije bio nimalo jednostavna opcija. Također je činjenica da su se mnoga negativna i nepoželjna ponašanja tolerirala i “držala unutar četiri zida” obiteljskog doma.

Previše često vezujemo se nespremni za brak, ne znajući da je brak dinamičan, da zahtijeva ulaganje i vremena i truda, da nosi i bolje i lošija vremena…

Odrastajući uz vlastite roditelje i nesvjesno samo usvajali njihove obrasce, dodavali tome nešto svoje pa ušli u brak s osobom koja ima svoju prtljagu.  svoj kofer. Ponekad je teško sve to posložiti, odbaciti nepotrebno, suvišno ili ono što nas onemogućava da idemo dalje.
Nažalost, još uvijek relativno mali broj parova potraži stručnu pomoć na vrijeme.

Preuzeto s dopuštenjem: Praktičan život