Menu
ŽIVOTNI STIL

Preporuka za čitanje | Alena Mornštajnova – Tihe godine

Jednako kao što svaka obitelj može biti nesretna na svoj način, kako nas je jednom davno naučio veliki Lav Nikolajevič Tolstoj, upravo tako i svaka obitelj ima svoje tajne. Znamo to dobro iz vlastitih obitelji u kojima dobro čuvamo ono neizrecivo, ono samo naše.

O jednoj takvoj obitelji koju je tajna o zločinu okamenila piše talentirana češka spisateljica Alena Mornštajnova koja je hrvatsku čitateljsku publiku osvojila svojim prethodnim romanom Hana. U novom romanu Tihe godine koji je upravo objavila Hena com, Mornštajnova je potvrdila svoje golemo pripovjedačko umijeće.

Od trenutka kad joj se baka s bolesničke postelje obrati s „Blanka!“ u djevojčici Bohdani titra pitanje zašto ju je tako nazvala. Očevo objašnjenje nije je zadovoljilo, već je izazvalo još više sumnje. Dok šutljiva Bohdana traga za odgovorima, njezin će nas mrzovoljni otac Svatopluk Žák odvesti u najbolje dane svoga života, kad je kao gorljivi komunist obnašao važne funkcije i vodio sretan obiteljski život. Zašto je kuća puna glazbe odjednom utihnula, a krhak odnos između oca i kćeri napukao do neizdrživosti?

Intimna je ovo ispovijed o stjecaju okolnosti koji je život jedne obitelji stubokom promijenio. Uz virtuozno ispreplitanje dviju pripovjednih linija, dubinskom i uvjerljivom karakterizacijom likova Mornštajnová nas vodi u tišinu jednog doma u kojem će neke istine gromoglasno odjeknuti. Riječ je o proznoj avanturi prepunoj iznenađenja, ali i nezaboravnog čitalačkog užitka.

Knjigu kupite na službenoj stranici izdavačke kuće Hena com.

Foto: Unsplash/Hena com