Menu
VEZE

Kako poboljšati odnose s parterom u doba korone

Život se promijenio svima nama u samo nekoliko dana. Opasnost od koronavirusa nas je sve strpala u domove. Mnogi već osjećaju psihičke posljedice dugog boravka u svoja četiri zida – raste osjećaj tjeskobe, a neki su i depresivni. A to može opteretiti i odnose s našim partnerima s kojima dijelimo svoj životni prostor. No, da biste uspješno premostili ove izazove, dobro je imati na pameti nekoliko savjeta psihologa i psihoterapeuta.

Razgovarajte

U ovim neizvjesnim i stresnim danima, pravilna komunikacija je ključna. Budite što otvoreniji jedni prema drugom i govorite o svojim osjećajima. Ako ste frustrirani ili pod stresom, recite to svome partneru. Ali pazite da ne uključujete njega u to jer će vaše riječi protumačiti kao  da ga okrivljujete. Započnite rečenice s “Ja se osjećam…”, a ne “Ti uvijek…” S druge strane, ako ćete razgovarati o nekom problemu, budite smireni i racionalni, ali i empatični jedno prema drugom.

Budite zajedno kreativni

Veoma je lako u ovim okolnostima ljenčariti (naravno, nakon što obavite osnovne obveze poput onih poslovnih) no to može dovesti do negativnih emocija poput tjeskobe i živčanosti pa i do sukoba između partnera. Zato je bitno isplanirati dan i ispuniti ga kreativnim aktivnostima. Možete igrati društvene igre, gledati filmove, pa čak i raditi ne tako kreativne aktivnosti poput pospremanja stana ili video razgovora s prijateljima. Radeći zajedničke aktivnosti možete saznati puno zanimljivosti jedno o drugome. 

Uzmite vremena samo za sebe

Zajedničke aktivnosti su bitne za poboljšanje odnosa s vašim partnerom ali je potrebno da odahnete jedno od drugog. Ovo je možda teško napraviti u fizičkom smislu ako primjerice živite u malenom stanu gdje ne možete boraviti u odvojenoj prostoriji, ali ako ne možete fizički, odvojite se psihički. Odvojite barem sat vremena za neku aktivnost u kojoj uživate bilo da je to čitanje knjige, crtanje, kuhanje ili pisanje dnevnika. 

Udahnite svježi zrak

Preporuka je da se izlazi što manje, ali to ne znači a ne možete izaći vani makar samo udahnuti svježeg zraka. Nekretanje i zagušljiv zrak mogu loše utjecati na naše raspoloženje i psihičko zdravlje pa pokušajte provesti barem 10-15 minuta na balkonu ii napraviti krug oko zgrade, a ako imate psa, dogovorite se s partnerom za raspored izvođenja  vašeg ljubimca u šetnju. 

Napravite zajednički raspored

Sjednite zajedno za stol i osmislite tjedni raspored. Dogovorite se tko će ići po namirnice, što ćete od kućnih obaveza odraditi taj tjedan, raspored izvođenja psa. U ovakvim trenucima je dobro ostati fokusiran i organiziran. Osim toga, dogovorom ćete izbjeći nesuglasice i svađe sa svojim partnerom.